4 z 8Nierafinowane oleje. Płynne złoto
Na rynku mamy szeroki asortyment roślinnych olejów, które nie zostały poddane rafinacji. Tłoczone są na zimno, tzn. że powstają wskutek przepuszczania nasion roślin oleistych przez specjalne prasy, bez udziału środków chemicznych czy wysokiej temperatury.
W ten sposób zachowują pełnię walorów, zwłaszcza mniej stabilne składniki odżywcze, jak kwasy omega-3 czy witamina E. Mają intensywny kolor, bywają mniej klarowane niż oleje rafinowane, są też znacznie bardziej intensywne w smaku. Tych nie wolno podgrzewać, bo z kopalni zdrowia mogą zamienić się w tłuszcze szkodliwe.
Do uznawanych za najbardziej wartościowe oleje nierafinowane zaliczamy olej rzepakowy czy oliwę z oliwek, które są źródłem kwasów jedno- i wielonienasyconych, witamin E i K. Inne cenne, a przy tym charakteryzujące się wyjątkowym smakiem oleje nierafinowane to olej z pestek dyni, z awokado, czarnuszki czy olej lniany.