Sałatka z szynką parmeńską - 5 najlepszych przepisów
Sałatka z szynką parmeńską to propozycja na zdrową kolację lub przekąskę serwowaną dla gości. Sałatka z szynką parmeńską ma wyrazisty smak, świetnie komponuje się z dodatkiem chrupiących grzanek lub gorącej bagietki. Jak zrobić najlepszą sałatkę z szynką parmeńską?
1. Kalorie i wartości odżywcze szynki parmeńskiej
Szynka parmeńska w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 135 kcal,
- węglowodany - 1 g,
- białko - 26 g,
- tłuszcze - 3 g,
- kwasy tłuszczowe nasycone - 7,11 g,
- cholesterol - 57 mg,
- błonnik - 0 g,
- witamina B1 - 0,69 mg,
- witamina B2 - 0,23 mg,
- witamina B3 - 5,1 mg,
- witamina B6 - 0,38 mg,
- witamina E - 0,29 mg,
- potas - 366 mg,
- fosfor - 195 mg,
- magnez - 20 mg,
- wapń - 5 mg,
- sód - 1026 mg,
- żelazo - 0,9 mg,
- cynk - 1,79 mg.
2. Sałatka z szynką parmeńską i jajkiem
Składniki:
- 6 jajek na twardo,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- awokado,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 5 garści świeżego szpinaku,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Do szklanej miski przekładamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę i posiekane w kostkę awokado.
Całość oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy przepołowione jajka gotowane przez 3-5 minut.
3. Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym
Składniki:
- 5 garści mieszanki sałat,
- 100 g sera pleśniowego,
- 6 plasterków szynki parmeńskiej,
- pestki granatu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 1,5 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
Duży półmisek pokrywamy mieszanką sałat, na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy, a także pokrojoną i zwiniętą w ruloniki szynkę. Całość posypujemy pestkami granatu i polewamy sosem, uzyskanym po wymieszaniu oliwy, soku z cytryny i miodu.
4. Sałatka z szynką parmeńską i rukolą
Składniki:
- 50 g szynki parmeńskiej,
- 50 g sera feta,
- 2 garści rukoli,
- 1 brzoskwinia,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Na dużym talerzu układamy rukolę, posypujemy pokrojonym w kostkę serem fera oraz ćwiartkami brzoskwini. Dodajemy również porwaną szynkę parmeńską. Całość polewamy sosem na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.
5. Sałatka z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 50 g roszponki,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- opakowanie mini mozzarelli,
- 200 g szynki parmeńskiej,
- parmezan,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na półmisku układamy umytą i osuszoną roszponkę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odsączone z zalewy kulki mozzarelli.
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny. Całość oprószamy pieprzem i posypujemy kawałkami parmezanu.
6. Sałatka z szynką parmeńską i czarnymi oliwkami
Składniki:
- 200 g dowolnej mieszanki sałat,
- 150 g szynki parmeńskiej,
- czarne oliwki,
- rzodkiewki,
- parmezan,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka miodu,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na dużym talerzu układamy umytą i osuszoną mieszankę sałat, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, zwiniętą w ruloniki szynkę parmeńską oraz przepołowione na pół oliwki i pomidorki. Całość polewamy oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i miodem. Składniki posypujemy niewielką ilością pieprzu.