Trwa ładowanie...

Sałatka z szynką parmeńską - 5 najlepszych przepisów

Sałatka z szynką parmeńską to propozycja na zdrową kolację lub przekąskę serwowaną dla gości. Sałatka z szynką parmeńską ma wyrazisty smak, świetnie komponuje się z dodatkiem chrupiących grzanek lub gorącej bagietki. Jak zrobić najlepszą sałatkę z szynką parmeńską?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Kalorie i wartości odżywcze szynki parmeńskiej

Szynka parmeńska w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 135 kcal,
  • węglowodany - 1 g,
  • białko - 26 g,
  • tłuszcze - 3 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 7,11 g,
  • cholesterol - 57 mg,
  • błonnik - 0 g,
  • witamina B1 - 0,69 mg,
  • witamina B2 - 0,23 mg,
  • witamina B3 - 5,1 mg,
  • witamina B6 - 0,38 mg,
  • witamina E - 0,29 mg,
  • potas - 366 mg,
  • fosfor - 195 mg,
  • magnez - 20 mg,
  • wapń - 5 mg,
  • sód - 1026 mg,
  • żelazo - 0,9 mg,
  • cynk - 1,79 mg.

2. Sałatka z szynką parmeńską i jajkiem

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • awokado,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 5 garści świeżego szpinaku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Do szklanej miski przekładamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę i posiekane w kostkę awokado.

Całość oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy przepołowione jajka gotowane przez 3-5 minut.

3. Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym

Składniki:

  • 5 garści mieszanki sałat,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej,
  • pestki granatu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

Duży półmisek pokrywamy mieszanką sałat, na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy, a także pokrojoną i zwiniętą w ruloniki szynkę. Całość posypujemy pestkami granatu i polewamy sosem, uzyskanym po wymieszaniu oliwy, soku z cytryny i miodu.

4. Sałatka z szynką parmeńską i rukolą

Składniki:

  • 50 g szynki parmeńskiej,
  • 50 g sera feta,
  • 2 garści rukoli,
  • 1 brzoskwinia,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Na dużym talerzu układamy rukolę, posypujemy pokrojonym w kostkę serem fera oraz ćwiartkami brzoskwini. Dodajemy również porwaną szynkę parmeńską. Całość polewamy sosem na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.

5. Sałatka z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 50 g roszponki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • opakowanie mini mozzarelli,
  • 200 g szynki parmeńskiej,
  • parmezan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Na półmisku układamy umytą i osuszoną roszponkę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odsączone z zalewy kulki mozzarelli.

Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny. Całość oprószamy pieprzem i posypujemy kawałkami parmezanu.

6. Sałatka z szynką parmeńską i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 200 g dowolnej mieszanki sałat,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • czarne oliwki,
  • rzodkiewki,
  • parmezan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka miodu,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Na dużym talerzu układamy umytą i osuszoną mieszankę sałat, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, zwiniętą w ruloniki szynkę parmeńską oraz przepołowione na pół oliwki i pomidorki. Całość polewamy oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i miodem. Składniki posypujemy niewielką ilością pieprzu.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.