Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 17:46
Sałatka ze szparagami na przystawkę
Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten.

Składniki:

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Najpierw umyj i utrzyj buraki. Następnie opłucz i ugotuj szparagi. Odetnij część, którą się je i wrzuć do miski. Resztę warzyw posiekaj i połącz z burakami i szparagami. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Komentarz:

Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Również sałatka ze szparagami jest ciekawym pomysłem, który ożywia naszą dietę nie tylko kolorystycznie, ale przede wszystkim zdrowotnie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie92,2 kcal
Białka3,0 g
Tłuszcze5,4 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany11,2 g
Błonnik3,2 g
Witamina C35,6 mg
Witamina A122,6 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze