Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Sałatka ze szparagami na przystawkę
Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten.
Składniki:
- ogórek,
- cebula,
- zielone szparagi,
- buraki,
- pomidor,
- liście kolendry,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Najpierw umyj i utrzyj buraki. Następnie opłucz i ugotuj szparagi. Odetnij część, którą się je i wrzuć do miski. Resztę warzyw posiekaj i połącz z burakami i szparagami. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Komentarz:
Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Również sałatka ze szparagami jest ciekawym pomysłem, który ożywia naszą dietę nie tylko kolorystycznie, ale przede wszystkim zdrowotnie.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 92,2 kcal |
Białka | 3,0 g |
Tłuszcze | 5,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 11,2 g |
Błonnik | 3,2 g |
Witamina C | 35,6 mg |
Witamina A | 122,6 µg |