Trwa ładowanie...

Salsa verde - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

 Paula Komendarczuk
19.01.2022 15:53
Salsa verde to wspólna nazwa dla zielonych sosów.
Salsa verde to wspólna nazwa dla zielonych sosów. (adobestock)

Salsa verde to wspólna nazwa dla zielonych sosów na bazie świeżych ziół. Cieszą się one popularnością w wielu różnych krajach, przede wszystkim w Meksyku, Francji, Niemczech i we Włoszech. Najbardziej znana jest meksykańska salsa verde, przygotowywana głównie z zielonych tomatillos, przypominających pomidory. Czym charakteryzuje się salsa verde i jak ją zrobić?

spis treści

1. Co to jest salsa verde?

Salsa verde to wspólna nazwa do kilku różnych rodzajów zielonych sosów, składających się w głównej mierze z ziół. Sosy w różnych krajach występują pod różnymi nazwami, jako "salsa verde" w Meksyku i we Włoszech, natomiast we Francji jako "sauce verte".

Salsa verde prawdopodobnie wywodzi się z Bliskiego Wschodu, włoska wersja składa się z natki pietruszki, czosnku, cebuli, kaparów, anchois, octu oraz oliwy z oliwek.

Równie często do siekanych składników dodaje się także mięty, szczypiorku i bazylii. Meksykańska salsa verde to natomiast połączenie tomatillos z cebulą, kolendrą, sokiem z limonki i papryczką chili. Wersja ta cieszy się też największą popularnością.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Kalorie i wartości odżywcze sosu salsa verde

Francuski i włoski sos salsa verde w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 38 kcal,
  • tłuszcz - 0,9 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g,
  • cholesterol - 0 mg,
  • sód - 600 mg,
  • potas - 259 mg,
  • węglowodany - 6 g,
  • w tym błonnik - 1,9 g,
  • w tym cukry - 3,5 g,
  • białko - 1,1 g,
  • kwas askorbinowy - 12,3 mg,
  • żelazo - 0,7 mg,
  • witamina B6 - 0,1 mg,
  • magnez - 19 mg,
  • wapń - 9 mg,
  • witamina D - 0 IU,
  • witamina B12 - 0 µg.

3. Przepis na meksykański sos salsa verde?

Meksykańska salsa verde to sos, którego bazę stanowią tomatillos, czyli miechunka pomidorowa. Jest to warzywo, przypominające wyglądem zielone pomidory.

Są kwaskowate, lekko cierpkie i ma gąbczaste wnętrze. Są trudno dostępne w Polsce w świeżej postaci, zwykle można dostać je w puszce importowanej z Meksyku.

Poza tomatillos w salsie verde można znaleźć również zielone chili serrano lub jalapeno. Meksykański sos może być przygotowany na bazie duszonych lub surowych warzyw, jest stosowany głównie do urozmaicenia mięsnych potraw. Salsa verde pasuje również do chipsów kukurdzianych, burrito czy tortilli.

Składniki:

  • 200 g tomatillos z puszki,
  • 1 papryczka jalapeno,
  • mała biała cebula,
  • duża garść kolendry,
  • sok z połowy limonki,
  • pół płaskiej łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Na mocno rozgrzanej patelni układamy pokrojoną papryczkę oraz cebulę, składniki obracamy co kilku minut, aby przypaliły się z każdej strony. Na patelnię wykładamy też pokrojone tomatillos i smażymy na mocnym ogniu.

Zawartość patelni przekładamy do blendera, dodajemy sok z limonki, kolendrę i sól. Zamykamy urządzenie i miksujemy całość na gładką masę. Salsa verde może być przechowywana w szczelnym słoiczku przez tydzień w lodówce.

4. Przepis na włoski sos salsa verde

Składniki:

  • pół szklanki drobno posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki drobno posiekanej bazylii,
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • pół szklanki pokrojonych kaparów,
  • 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Składniki wsypujemy do miseczki, zalewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie dokładnie mieszamy.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze