Sama pokonała raka. Mówi, co każdy z nas powinien jeść codziennie
Mogą zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić układ odpornościowy. Ekspertka od żywienia zdradza, które sfermentowane produkty warto włączyć do codziennej diety i zapewnić sobie naturalną ochronę przed nowotworem.
1. Fermentowana żywność pomaga chronić przed rakiem
Do włączenia fermentowanej żywności do codziennej diety zachęca Lauren Lepley, ekspertka ds. wellness i doradca żywieniowy. Przekonuje, że takie produkty mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
- Sfermentowana żywność zajmuje wysokie miejsce na liście produktów o właściwościach przeciwnowotworowych. Zawiera pożyteczne bakterie - probiotyki, które wykazują szereg korzyści dla zdrowia. To potencjalna profilaktyka przeciwrakowa - zaznacza Lauren Lepley w rozmowie z express.co.uk.
Tłumaczy, że probiotyki to pożyteczne bakterie, które żyją w jelitach i pomagają utrzymać równowagę mikroorganizmów w układzie pokarmowym. Są niezwykle istotne, m.in. dla prawidłowego trawienia i odporności.
Lauren Lepley tłumaczy, że pożyteczne bakterie w sfermentowanej żywności mogą pomóc w zapobieganiu rakowi poprzez:
- zmniejszenie stanu zapalnego,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- promowanie produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
- pomoc w detoksykacji organizmu.
Ekspertka, która sama pokonała chorobę nowotworową, zachęca do jedzenia m.in. kiszonej kapusty, kimchi, miso, a także picia kombuchy i kefiru.
2. Sekrety japońskiej kuchni
Na liście Lepley znalazły się m.in. japońskie specjały: miso i natto.
Z badań, które w 2020 roku prowadzili naukowcy z National Cancer Center w Japonii wynikało, że spożywanie tych produktów wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności.
Miso to pasta ze sfermentowanej soi, która jest powszechnie stosowana w kuchni japońskiej.
Ekspertka przekonuje, że to źródło białka, witamin i minerałów, a także pożytecznych bakterii, które wspomagają trawienie. Badania na gryzoniach wykazały, że miso może wpływać na hamowanie rozwoju raka okrężęnicy, a także guzów płuc, piersi i wątroby.
Natto to także japońskie danie wytwarzane ze sfermentowanej soi. Jest bogate w witaminę K2, która może działać przeciwzapalnie.
3. Pij kefir i kombuchę
Lepley zachęca też do picia kefiru. To napój mleczny pochodzący z Kaukazu, który jest naturalnym źródłem probiotyków. Badania opublikowane w czasopiśmie "Medical Oncology" wskazują, że ma właściwości przeciwnowotworowe i może działać m.in. na raka jelita grubego, piersi i płuc.
Zwykłą herbatę warto natomiast jak najczęściej zastępować kombuchą. To grzyb herbaciany (grzyb japoński), który po dodaniu do posłodzonej herbaty zaczyna fermentować. W efekcie powstaje słodko-kwaśny, orzeźwiający napój.
Bogata w probiotyki i przeciwutleniacze kombucha, może wspomagać leczenie raka jelita grubego.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualna Polska
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl