Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości, cena
Natto, czyli sfermentowana soja, to jeden ze składników japońskiej kuchni. Jeśli zależy nam na zdrowym żywieniu, warto sięgnąć po ten wartościowy produkt. Sprawdźmy, czym jest dokładnie natto i jakie są właściwości natto.
1. Co to jest natto?
Natto otrzymywane jest z poddawanej procesom fermentacji soi. Za proces fermentacji odpowiadają bakterie Bacillus Subtillis. Uważa się, że natto to jeden z najzdrowszych produktów świata. Dzięki temu natto zyskuje na popularności nie tylko w Azji, ale również Europie.
W Japonii potrawa jest znana już od VIII wieku. Natto ma charakterystyczny zapach i kleistą konsystencję. Mimo, że wizualnie może nie zachęcać do spożycia, jest smaczne i zdrowe. Soja natto swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza m.in. powstającemu w procesie fermentacji enzymowi nattokinaza.
Został on odkryty w 1980 roku przez doktora Hiroyuki Sumi. Po dokładnym przebadaniu okazało się, że odkryty enzym świetnie wpływa na gęstość i lepkość krwi, dzięki czemu zapobiega zakrzepom naczyń krwionośnych.
2. Właściwości sfermentowanej soji
Soja natto posiada wiele cennych składników takich jak: fitoestrogeny, witaminy K, D i izoflawony. Za sprawą tych składników niesie następujące korzyści zdrowotne:
- Obniża poziom cholesterolu – regularne jedzenie natto pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 10 proc. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi;
- Wzmacnia kości – zawarty w soi wapń oraz witaminy K2 i D3 wzmacniają strukturę kości i chronią przed złamaniami lub osteoporozą;
- Zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy – soja zawiera fitoestrogeny, które zalecane są do spożycia przez kobiety. Badania wykazują, że Japonki spożywające duże ilości soi były rzadziej poddawane zabiegom usuwania mięśniaków;
- Obniża ciśnienie – zawarte w natto proteiny pomagają w walce z nadciśnieniem;
- Oczyszcza jelita – bakterie obecne w natto oczyszczają jelita ze śluzu i złogów.
Dodatkowo, spożywając soję fermentowaną, poprawimy metabolizm i pozbędziemy się problemów z zaparciam. Natto, ze względu na swoje właściwości, zalecane jest jako składnik wielu diet. Spożywanie sfermentowanej soi wspomaga odchudzanie.
Zawarta w natto witamina K2 MK7 ma wpływ w leczeniu żylaków, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, miażdżycy lub kamicy nerkowej.
3. Gdzie można kupić natto , i ile kosztuje?
Natto znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych lub orientalnych. Za 100 g fermentowanej soi zapłacimy około 10-15 zł. Natto ma niezbyt przyjemny zapach, ale jest smacznym i zdrowym produktem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, jogurtów lub musli. Warto wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, gdyż będziemy mieli pewność, że nie była modyfikowana genetycznie.
4. Kalorie i wartości odżywcze natto
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 175 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 211 kcal | 369 kcal |
Białko | 19,40 g | 34,0 g |
Węglowodany | 12,68 g | 22,2 g |
Cukier | 4,89 g | 8,56 g |
Błonnik | 5,40 g | 9,45 g |
Tłuszcz | 11,00 g | 19,25 g |
Tłuszcze nasycone | 1,59 g | 2,78 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,43 g | 4,25 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 6,21 g | 10,87 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 13,00 mg | 22,8 mg |