Trwa ładowanie...

Schab wieprzowy – właściwości odżywcze i proste przepisy

Schab wieprzowy, czyli najdłuższy mięsień grzbietu, to jedno z najbardziej popularnych mięs goszczących na polskich stolach. Jest kruchy i niezbyt tłusty, smaczny i zdrowy. Świetnie smakuje doprawiony jedynie solą i pieprzem, ale i podany z owocami. Dzięki niemu w prosty sposób można wyczarować zarówno wędlinę, jak i obiad. Jakie są dania ze schabu na szybko? Dlaczego warto po nie sięgać?

Zobacz film: "Podróbka schabowego. Uwaga na nieuczciwych restauratorów"

spis treści

1. Co to jest schab wieprzowy?

Schab wieprzowy to mięso, które pozyskuje się z odcinka piersiowo–lędźwiowego tuszy wieprzowej. Można go kupić z kością lub bez. W polskiej kuchni najczęściej podaje się go jako schab pieczony i kotlety schabowe.

Mięso wieprzowe dobrej jakości jest delikatne i soczyste, zwarte i wilgotne, ale nie mokre i ociekające wodą. Jego tłuszcz jest biały i zwarty. Należy unikać mięsa o żółtym lub ciemniejszym tłuszczu. Schab powinien mieć kolor jasno lub głęboko różowy. Im ciemniejsza barwa, tym wieprzowina ma bardziej bogaty smak i wyższą jakość.

2. Wartości odżywcze schabu

Schab wieprzowy jest stosunkowo niskokalorycznym mięsem. Porcja surowego schabu o wadze 100 g to zaledwie 128 kcal. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność zmienia się w zależności od sposobu przygotowania mięsa.

W wieprzowinie znajduje się również białko i stosunkowo niewiele tłuszczu oraz mało cholesterolu. Wieprzowina dostarcza nie tylko niezbędne aminokwasy oraz tłuszcze omega-3 i omega-6, ale i witaminy (głównie z grupy B: B1, B6 i B12, witaminy A i E) oraz minerały (żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez, miedź). Wieprzowina, a szczególnie schab wieprzowy jest najlepszym źródłem witaminy B1 spośród wszystkich gatunków mięs.

Choć schab jest zdrowy, nie należy przesadzać z jego ilością. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu oraz o niskim ciśnieniu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Ciekawe dania ze schabu

Schab wieprzowy to bardzo wdzięczne mięso. Można z niego zrobić zarówno wędlinę, danie obiadowe, jak i przekąskę na zimno. Wszystko zależy od sposobu jego obróbki. Jedno jest pewne: odpowiednio przygotowany będzie aromatyczny, miękki i soczysty.

Co można zrobić ze schabu wieprzowego? Okazuje się, że nie tylko kotlety schabowe (czyli kawałek schabu usmażony w panierce z bułki tartej, czasem z jajkiem, mąką czy mlekiem).

Popularne potrawy ze schabu na obiad, ale również inne posiłki, to:

  • pieczeń, zarówno schab pieczony w plastrach, jak i schab pieczony w całości w piekarniku (także w rękawie). Duże kawałki schabu nadziewa się przyprawami lub owocami, aby nadać pieczeni smak od wewnątrz. To na przykład schab pieczony z miodem i sokiem pomarańczowym czy schab ze śliwką, schab w majeranku czy faszerowany ziołami, schab w sosie słodko ostrym czy schab nadziewany morelą),
  • schab gotowany, czyli domowa wędlina bez konserwantów,
  • schab duszony w sosie własnym, ale i sosie grzybowym, śmietanowym czy owocowym (przepis na schab w sosie uwzględnia śliwki i jabłka, ale także pomarańcze, morele czy porzeczki),
  • bitki ze schabu w sosie własnym,
  • zrazy zawijane ze schabu,
  • roladę,
  • schab w galarecie.

4. Szybkie dania ze schabu

Schab wieprzowy jest mięsem smacznym i zdrowym, ale i szalenie wdzięcznym w kuchni. Można go piec, dusić czy smażyć, a i podawać z różnymi dodatkami: na gorąco i zimno, wytrawnie i na słodko. Co fantastyczne, wiele przepisów jest banalnie prostych w realizacji.

Dużą popularnością cieszą się pomysły na obiad ze schabu w plastrach. Okazuje się, że danie jest bardzo nieskomplikowane. Wystarczy podsmażyć na oliwie ulubione warzywa, takie jak cebulę, pieczarki, marchew czy paprykę, dodać do nich wodę i schab oraz przyprawy. Całość dusić przez około pół godziny, po czym dodać śmietanę z mąką. I gotowe. Schab w plastrach można także piec.

Jak upiec schab? To kolejny prosty przepis. Wystarczy mięso umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (także w rękawie do pieczenia). Ile piec schab? Generalnie sprawdza się zasada, że 1 kilogram mięsa piecze się 1 godzinę. Oznacza to, że w przypadku mniejszej lub większej ilości mięsa czas ten trzeba odpowiednio wydłużyć lub skrócić.

Schab na ciepło, zarówno duszony, pieczony, jak i smażony, doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi, ale i ryżem, kaszą czy makaronem, a także bagietką. Obiad ze schabu w plastrach warto urozmaicić warzywami lub surówką.

Warto pamiętać, że zanim schab zostanie poddany obróbce termicznej, musi osiągnąć temperaturę pokojową. Gdy będzie pieczony, duszony czy gotowany po zbyt krótkim czasie leżakowania poza lodówką, soki wypłyną zbyt szybko, a mięso będzie suche i twarde.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.