Schudnij w cztery tygodnie z abcZdrowie.pl – tydzień czwarty

Jeżeli od dawna próbujesz schudnąć, lecz żadne działania nie przynoszą pożądanych rezultatów, rozpocznij metamorfozę z abcZdrowie.pl. Poprosiliśmy o pomoc dietetyka i trenera personalnego, którzy przygotowali czterotygodniowy program odchudzający, dzięki któremu nie tylko pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, ale także ujędrnisz ciało.

Jadłospis diety 1200 kcal został stworzony z myślą o 25-letniej kobiecie ważącej 58 kg i mierzącej 164 cm, która prowadzi siedzący tryb życia. Jego autorką jest Aleksandra Erdmann z poradni Kalorynka.pl. Specjalistka ułożyła jadłospis praktyczny, biorąc pod uwagę cenę produktów oraz umożliwiając ich optymalne wykorzystanie (przepisy skomponowane są w taki sposób, aby nic się nie marnowało).

Ze względu na zbyt małą liczbę kalorii dieta nie jest wskazana dla ludzi wykonujących intensywne treningi, osób z potwierdzonymi jednostkami chorobowymi oraz kobiet w ciąży i karmiących. Nie można zamieniać kolacji z obiadem lub śniadania z poniedziałku na wtorkowe – posiłki mają zbliżoną kaloryczność, ale mimo wszystko takie modyfikacje będą wpływać na liczbę innych składników – podkreśla dietetyk.

W celu skutecznej utraty tkanki tłuszczowej warto wykonywać odpowiednie ćwiczenia odchudzające. Przedstawiamy czwarty cykl treningu stworzonego przez trenera personalnego, Grzegorza Wichrzyckiego.

Za nami już pierwszy, drugi i trzeci tydzień odchudzania. Oto jadłospis na czwarty tydzień diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie talerza / Shutterstock

/ 7Jadłospis na poniedziałek

Obraz
© abczdrowie.pl

Śniadanie: komosa ryżowa na mleku z gruszką

Składniki:- komosa ryżowa: 2 łyżki (30 g), - mleko 2 proc. tł.: niecała szklanka (250 g), - gruszka: 1 średnia (130 g).

Przygotowanie: komosę zagotować w mleku. Dodać startą lub pokrojoną w kostkę gruszkę.

Drugie śniadanie: sok z marchwi i jabłka

Składniki:- 1 mała butelka (300 ml), - wafle ryżowe: 2 sztuki.

Obiad: pieczony schab z morelą i kaszą jęczmienną

Składniki: - schab bez kości: 1 grubszy plaster (150 g), - morele suszone: 2 sztuki (20 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - kasza jęczmienna: 1/2 torebki (50 g), - majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie: w plastrze schabu wyciąć otwór i włożyć morele. Natrzeć przyprawami i oliwą. Zawinąć w folię i piec przez 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Zjeść z ugotowaną kaszą. Podwieczorek: sos tzatziki

Składniki:- ogórek zielony: 2 średnie sztuki (350 g), - czosnek: 1 ząbek - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - koperek: według uznania, - pieprz.

Przygotowanie: ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i jogurtem.

Kolacja: sałatka z fasolki szparagowej, szynki i sezamu

Składniki:- fasolka szparagowa: 200 g (1 miseczka lub 2 garście), - szynka z indyka: 4 plasterki (60 g), - sezam: 1 łyżeczka (5 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - sok z limonki: 1/2 łyżeczki, - musztarda: 1 łyżeczka (5 g), - natka pietruszki: według uznania.

Przygotowanie: fasolkę pociąć na mniejsze kawałki i ugotować. Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać oliwę z musztardą, sokiem z limonki. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać sokiem i posypać natką pietruszki i sezamem.

/ 7Jadłospis na wtorek

Obraz
© Zdjęcie jajka / Shutterstock

Śniadanie: kanapki z polędwicą sopocką i kiełkami słonecznika z sokiem

Składniki: - chleb graham: 2 kromki (60 g), - polędwica sopocka: 2 plasterki (24 g), - kiełki słonecznika: mała garść (15 g), - masło prawdziwe: 1 płaska łyżeczka (5 g).

Przygotowanie: chleb posmarować masłem, położyć plasterki wędliny i kiełki.

Drugie śniadanie: serek ziarnisty

Serek ziarnisty typu cottage light: 1 małe opakowanie

Obiad: zapiekane pulpety z kaszą jęczmienną

Składniki:- mięso mielone drobiowe: 1/2 szklanki (80 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - otręby owsiane: 2 łyżeczki (14 g), - papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - kasza jęczmienna: 1/2 torebki (50 g), - sól, pieprz, papryka ostra.

Przygotowanie: mięso wymieszać z otrębami i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki i ugotować w wodzie. Przełożyć do garnuszka z sokiem pomidorowym i dusić. Dodać paprykę pokrojoną w średniej grubości plastry. Doprawić do smaku. Ugotować kaszę. Przełożyć do formy pulpety z sosem i wymieszać z kaszą. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Podwieczorek: owoc z orzechami

Składniki:- kiwi: 2 sztuki (150 g), - orzechy nerkowca: 4-5 sztuk (ok. 10 g).

Przygotowanie: kiwi pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanymi orzechami.

Kolacja: jajko na miękko

Składniki:- jajko: 1 sztuka (60 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - odrobina soli.

/ 7Jadłospis na środę

Obraz
© Zdjęcie zupy brokułowej / Shutterstock

Śniadanie: płatki jaglane na mleku i słonecznik

Składniki:- płatki jaglane: 2 łyżki (30 g), - mleko 2 proc. tł.: 1 szklanka (250 g), - słonecznik, nasiona: 1 łyżka (10 g).

Przygotowanie: zagotować płatki z mlekiem i dodać słonecznik.

Drugie śniadanie: koktajl z ananasa, kiwi i pietruszki

Składniki:- ananas świeży: 1/4 sztuki (ok. 150 g), - kiwi: 1 sztuka (80 g), - natka pietruszki: ok. 1/4 pęczka, - mleko 2 proc. tł.: 1/3 szklanki (ok. 100 g).

Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl.

Obiad: zupa krem z brokułów

Składniki:- brokuły: 1 mała sztuka (400 g), - ziemniaki: 3 średnie sztuki (220 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - por: biała część (ok. 50 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - sól, pieprz biały, odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekanego pora i czosnek (nie przypalić, bo zupa będzie gorzka). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażyć chwilę i zalać szklanką wody. Następnie dodać rozdrobnione brokuły. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić i podawać z jogurtem.

Podwieczorek: pieczone figi z miodem

Składniki:- figi: 2 sztuki (140 g), - miód prawdziwy: 1 łyżeczka (5 g).

Przygotowanie: figi przekroić na pół, polać miodem. Zapiekać przez 10-15 minut w temp 180 stopni C.

Kolacja: koktajl porowo-pomidorowy z płatkami migdałowymi

Składniki:- pomidor: 2 średnie sztuki (300 g), - por: biała część (50 g), - płatki migdałowe: 1 łyżka (15 g), - odrobina pieprzu i tabasco.

Przygotowanie: zmiksować sparzone pomidory z porem. Doprawić i dodać płatki migdałowe.

/ 7Jadłospis na czwartek

Obraz
© Zdjęcie guacamole / Shutterstock

Śniadanie: jajecznica z papryką

Składniki:- jajko: 2 sztuki (120 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka płaska (5 g), - papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - chleb graham: 1 kromka.

Przygotowanie: na maśle usmażyć jajecznicę. Podawać z chlebem i kawałkami papryki.

Drugie śniadanie: guacamole

Składniki:- awokado: 1/2 sztuki (70 g), - sok z limonki: 1/3 małej sztuki (25 g), - czosnek: 1 mały ząbek (5 g), - wafle ryżowe: 1 sztuka (10 g).

Przygotowanie: awokado wymieszać z sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podawać z waflem.

Obiad: kurczak na słodko z ananasem

Składniki:- filet z kurczaka: 100 g, - ananas: 1/3 sztuki (150 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - cebula: 1 średnia sztuka (50 g), - ryż brązowy: 1/2 woreczka (50 g), - curry.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, ananasa. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić curry. Podawać z ryżem.

Podwieczorek: pieczone jabłko z żurawiną i otrębami

Składniki:- jabłko: 1 średnia sztuka (145 g), - żurawina suszona: 1 łyżka (15 g), - otręby owsiane: 2 łyżki (14 g).

Przygotowanie: wydrążyć jabłko, wypełnić wymieszanymi otrębami i żurawiną. Piec przez 15 minut w 180 stopniach C.

Kolacja: tost z polędwicą i oliwkami

Składniki:- chleb graham: 1 kromka (30 g), - polędwica sopocka: 1 plasterek (12 g), - oliwki zielone: 2 sztuki.

Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku lub opiekaczu. Położyć plasterek wędliny i posiekane oliwki.

/ 7Jadłospis na piątek

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

Śniadanie: grahamka z awokado, serem i kiełkami słonecznika

Składniki: - bułka grahamka: 1 średnia sztuka (90 g), - awokado: 1/4 połówki (45 g), - ser twarogowy chudy: 2 plastry (60 g), - kiełki słonecznika: mała garść (35 g).

Przygotowanie: bułkę przekroić na pół i posmarować awokado. Ułożyć plastry sera. Posypać kiełkami słonecznika.

Drugie śniadanie: sok z jabłek i aronii

Składniki:- sok świeży z jabłek i aronii: 220 ml, - wafle ryżowe: 2 sztuki (20 g).

Obiad: gulasz warzywny z kaszą gryczaną

Składniki:- patison: 1/2 małej sztuki (ok. 250 g), - papryka czerwona: 1 sztuka (120 g), - pomidor: 2 średnie sztuki (200 g), - ciecierzyca konserwowa: 1 szklanka (170 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - zioła prowansalskie.

Przygotowanie: warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Podsmażyć na oliwie. Dodać ciecierzycę i doprawić. Kaszę ugotować i zjeść z gulaszem.

Podwieczorek: jogurt + owoc

Składniki:- jogurt naturalny: 1 małe opakowanie (150 g), - gruszka: 1 średnia (130 g).

Przygotowanie: gruszkę pokroić i wymieszać z jogurtem. Kolacja: sałatka ze szpinaku, fig i szynki

Składniki:- szpinak: 2 garście (50 g), - figi: 1 sztuka (70 g), - szynka z indyka: 4 plasterki (60 g), - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka (5 g).

Przygotowanie: figi pokroić na osiem części. Wymieszać ze szpinakiem i pokrojoną w kostkę szynką. Wszystko skropić octem balsamicznym.

/ 7Jadłospis na sobotę

Obraz
© Zdjęcie omletu / Shutterstock

Śniadanie: omlet z warzywami

Składniki:- jajka: 2 sztuki (120 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - mleko 2 proc. tł.: 1 łyżeczka, - mąka: 1 łyżeczka, - pomidor: 1 średnia sztuka (100 g), - szpinak: 1 garść (25 g), - koperek: według uznania.

Przygotowanie: białko oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną piankę. Wymieszać z żółtkiem z mlekiem i mąką. Połączyć masy i dodać posiekany szpinak. Usmażyć omlet. Pomidora pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Drugie śniadanie: sałata z fasoli, pietruszki i szynki

Składniki:- fasola czerwona konserwowa: 1/2 szklanki (85 g), - natka pietruszki: 1/2 pęczka, - szynka z indyka: 2 plasterki, - ogórek: 1 sztuka (160 g), - sól, pieprz.

Przygotowanie: fasolę wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, ogórkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku.

Obiad: soczewica curry

Składniki:- soczewica czerwona: 1/2 szklanki (90 g), - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżka (5 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz.

Przygotowanie: soczewicę ugotować. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, soczewicę i zalać sokiem.

Podwieczorek: kisiel cytrynowy z jeżynami i rodzynkami

Składniki: - kisiel cytrynowy: 1 małe opakowanie, - jeżyny: 1 garść (60 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka (15 g).

Przygotowanie: kisiel wymieszać z owocami.

Kolacja: tosty z pesto i rukolą

Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - pesto czerwone: 1 łyżka (10 g), - rukola: 1 garść (30 g), - pomidorki koktajlowe: 4 sztuki (80 g).

Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku. Posmarować pesto, ułożyć pomidorki i rukolę.

/ 7Jadłospis na niedzielę

Obraz
© Zdjęcie kanapki / Shutterstock

Śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem

Składniki:- ser twarogowy chudy: 120 g (ok. 1/2 kostki), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - szczypiorek: według uznania, - chleb graham: 2 kromki (60 g).

Przygotowanie: ser wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem.

Drugie śniadanie: sałatka z gruszki i rukoli

Składniki:- rukola: 2 garście (60 g), - gruszka: 1 sztuka (130 g), - cebula czerwona: 1 mała sztuka (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - musztarda: 1 łyżeczka, - miód pszczeli: 1 łyżeczka.

Przygotowanie: rukolę ułożyć na talerzu, dodać plastry gruszki i posiekaną drobno cebulę. Wymieszać musztardę z oliwą, a następnie z miodem. Polać sałatkę.

Obiad: kurczak po meksykańsku

Składniki:- filet z kurczaka: 100 g, - fasola czerwona konserwowa: 1 szklanka (170 g), - cebula: 1 średnia (50 g), - papryka czerwona: 1 sztuka (250 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - ostra papryka w proszku, sól i pieprz.

Przygotowanie: filet z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać z fasolą i dusić jeszcze przez kilka minut.

Podwieczorek: pieczone owoce

Składniki:- brzoskwinia: 2 sztuki (110 g), - śliwki: 2 sztuki (110 g).

Przygotowanie: pokroić w plastry i przełożyć do foremki. Zapiekać 10-15 minut w temp. 180 stopni C.

Kolacja: sałatka ze szpinaku, rzodkiewki i kalarepy

Składniki:- szpinak: 2 garście (50 g), - kalarepa: 1 sztuka (165 g), - rzodkiewka: 1 pęczek, - czosnek: 1 ząbek, - natka pietruszki: według uznania, - sok z cytryny, - miód pszczeli: 1 łyżeczka, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka.

Przygotowanie: szpinak wymieszać z posiekaną kalarepą i rzodkiewką. Miód wymieszać z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę. Wszystko posypać natką pietruszki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka