Sekret tkwi w trzech składnikach. Lekarka zdradza, jak schudnąć
Chcesz podkręcić metabolizm i zacząć chudnąć? Lekarka radzi, co zrobić i przekonuje, że wcale nie jest to takie trudne. Sekret tkwi w trzech składnikach, które nie wymagają żadnego przygotowania. Wystarczy, że dodamy je do porannej kawy lub herbaty.
1. Metabolizm - jak go podkręcić?
Metabolizm, czyli przemiana materii zależy przede wszystkim od genów, ale nie tylko. Można go regulować stosując między innymi odpowiednią dietę.
Co konkretnie zrobić, żeby organizm spalał więcej tłuszczu w ciągu dnia, a na wadze ubywało nadprogramowych kilogramów?
Sekret zdradza na swoim blogu dr Taz Bhatia. Tłumaczy, że szybkość metabolizmu zależy od trzech głównych czynników.
Należy do nich między innymi tzw. efekt termogeniczny. Chodzi o to, czy energia z dostarczanej do organizmu żywności jest od razu spalana, czy wykorzystywana do rozkładania innych pokarmów. Pozostałe czynniki to podstawowa przemiana materii (organizm potrzebuje odpowiedniej dawki kalorii, by utrzymywać podstawowe procesy fizjologiczne) oraz aktywność fizyczna.
Ekspertka tłumaczy, że niektóre produkty mogą wpływać zarówno na podstawową przemianę materii, jak i efekt termogeniczny.
2. Składniki, które przyspieszą metabolizm
Lekarka zaznacza, że wspomaganie zdrowego metabolizmu i przyspieszenie trawienia nie jest wcale takie trudne. Wystarczy, że do porannej kawy lub herbaty dodamy trzy składniki.
Jednym z nich są peptydy kolagenowe. Dr Bhatia tłumaczy, że kolagen zawiera aminokwasy, które pomagają przekształcać żywność w składniki odżywcze. Te zasilają komórki, pomagając zwiększyć metabolizm przez cały dzień" - wyjaśnia lekarka.
Pomocny będzie też cynamon. Badania wykazały, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, przyspiesza spalanie tłuszczu i łagodzi stany zapalne.
Magiczną trójkę zamyka olej kokosowy, który zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe przyspieszające metabolizm. W tym przypadku warto jednak zachować umiar. Olej kokosowy to także źródło tłuszczów nasyconych i w dodatku ma ich więcej niż masło, a to już nie jest dla zdrowia takie dobre.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl