Trwa ładowanie...

Ser biały – odmiany, kalorie. Przepisy na naleśniki, pierogi i makaron z serem

Ser biały ma wiele rodzajów, a każdy z nich jest wyjątkowy dzięki swojemu smakowi i właściwościom odżywczym. Sprawdź, ile mają kalorii i co można z nich przyrządzić.

Zobacz film: "Czy sery są zdrowe?"

spis treści

1. Popularne odmiany sera białego

Sery to produkty, które na ogół powstają z mleka krów, kóz oraz owiec i tak jak mleko zwykle mają biały kolor. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian białych serów o różnych smakach, konsystencji oraz mających różne kulinarne zastosowania.

1.1. Ser feta

Ser feta to półmiękki, kruchy i wilgotny ser o chropowatej powierzchni i śnieżnobiałym kolorze, wywodzący się z Grecji. Ten tradycyjny ser biały przyrządzany jest z koziego lub owczego mleka albo z połączenia obydwu.

Feta znana jest z cierpkiego, słonego smaku. Wpływa na to przechowywanie białego sera w solance (słonej, mlecznej zalewie), przez co jest wilgotny i ma charakterystyczny posmak.

Ser feta wykorzystywany jest głównie w kuchni greckiej. Najprościej podać go w plasterkach, skropionego oliwą, dodając do niego pomidory i oliwki. Największym powodzeniem cieszy się jednak sałatka grecka z serem feta.

1.2. Ser mozzarella

Mozzarella to tłusty, półmiękki ser o mlecznym, łagodnym smaku. Początkowo produkt włoskiego pochodzenia wytwarzany był tylko z mleka bawolego. Współcześnie mozzarella jest jednak robiona z częściowo odtłuszczonego lub całkiem odtłuszczonego mleka krowiego. Czasami też przy produkcji sera białego miesza się te obydwa składniki.

Podczas wytwarzania mozzarelli skrzep serowy zanurza się w gorącej serwatce, a następnie rozciąga i ugniata, nadając białemu serowi elastyczną konsystencję. Finalnie w sklepach możemy znaleźć ser mozzarella w formie kul o różnych rozmiarach, które sprzedawane są w zalewie. Ten produkt sprawdza się często w formie sera smażonego dodawanego głównie do zapiekanek, przystawek i pizzy.

1.3. Ser ricotta

Ricotta to biały, wilgotny, niedojrzewający ser o lekko słodkim smaku, który powstaje z serwatki mleka krowiego lub koziego odprowadzanej podczas produkcji sera mozzarella lub provolone. Ricotta technicznie rzecz biorąc, jest produktem ubocznym sera, który jest podgrzewany w celu utworzenia nowego serowego przysmaku. Słowo "ricotta" pochodzi zaś od łacińskiego "recocta", co oznacza "dwa razy ugotowane".

Ten rodzaj sera białego dobrze komponuje się z migdałami, czosnkiem, gałką muszkatołową, szpinakiem, pomidorami i wanilią. Sprawdza się także jako dodatek do ciast, farszów, sosów, deserów i zapiekanek. Ser ricotta może być również spożywany samodzielnie.

1.4. Ser mascarpone

Ser mascarpone jest kolejnym serem białym, który wywodzi się z Włoch. To produkt otrzymywany z mleka krowiego, a dokładniej ze śmietanki. To wpływa na jego delikatny, słodki smak z nutą lekkiej kwaskowatości. Mascarpone w swojej konsystencji przypomina trochę masło. Jest kremowy, rozciągliwy, ale dość zwarty.

Ten biały ser sprawdza się jedzony samodzielnie, ale wykorzystuje się go również w sosach jako zamiennik śmietany oraz w zupach. Najczęściej jednak jest stosowany do przygotowywania deserów np. słynnego ciasta tiramisu, serników na zimno oraz mas tortowych.

1.5. Ser tofu

Ser tofu jest jedynym serem białym w tym zestawieniu, który przygotowywany jest z mleka sojowego po wcześniejszym oddzieleniu zsiadłego mleka i serwatki. Zsiadłe mleko sojowe poddawane jest prasowaniu, po to by powstały bloki sera.

Tofu nie ma określonego smaku, dlatego stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań. Nadaje się do słodkich i pikantnych potraw, ale też do zup, sałatek, jajecznicy i surówek. Zaletą tego sera białego jest to, że przejmuje smak składników, które są z nim przyrządzane.

Dlaczego warto włączyć do diety biały ser?
Dlaczego warto włączyć do diety biały ser? [6 zdjęć]

Twaróg jest produktem niezwykle wartościowym. Znany jest niemal na terenie całej Polski. Dawniej gospodynie...

zobacz galerię

2. Ser biały – kalorie

Każdy z przedstawionych powyżej serów białych ma określoną liczbę kalorii. Okazuje się, że najbardziej kaloryczny jest ser mascarpone, ponieważ zawiera aż 394 kcal w 100 g. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten biały ser ma wysoką zawartość tłuszczu (aż 80 procent).

Następny w kolejności jest ser mozzarella, który ma delikatną konsystencję, przez co wydaje się lekkim produktem. Jednak tak nie jest, bo ser zawiera 280 kcal w 100-gramowym kawałku. Tuż za nim plasuje się odrobinę mniej kaloryczny ser feta, gdzie w 100 gramach serowego wyrobu znajdziemy 263 kcal. Ten rodzaj sera białego zawiera wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu.

Ser ricotta plasuje się na przedostatnim miejscu z ilością 174 kcal zawartych w 100 g produktu. Niewątpliwą zaletą tego białego sera jest niska zawartość tłuszczu.

Ostatnim, najchudszym serem białym w tym zestawieniu jest tofu, który w zależności od rodzaju zawiera od 40 do 130 kcal, czyli jest niskokaloryczny. Ten roślinny produkt nie zawiera też cholesterolu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepisy na dania z białym serem: naleśniki, pierogi i makaron

Wśród najpopularniejszych dań z serem białym wyróżnia się naleśniki, pierogi i makaron.

Naleśniki z serem na słodko najlepiej będą smakowały z mascarpone. Aby wykonać to danie, należy połączyć mleko, jajka i mąkę oraz dodać odrobinę soli i cukru do smaku. Tak powstałe ciasto trzeba rozprowadzić na patelni i usmażyć.

Nadzienie uzyskamy, mieszając razem serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Należy nim posmarować naleśniki i zawinąć je. Co więcej, danie można polać syropem z owocami.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdobyły serce niejednego entuzjasty tego przysmaku. Wykonanie tej potrawy rozpoczynamy od smażenia cebuli, zmielonego czosnku i szpinaku. Po wystudzeniu tej mieszanki należy dodać ser feta oraz pieprz i gałkę muszkatołową.

Kiedy mamy już gotowy farsz możemy przygotować ciasto. Otrzymujemy je z mąki, oliwy, jajek i wody. Po wymieszaniu tych składników możemy zacząć robić pierogi. Finalnie gotujemy je we wrzątku, dodając sól i olej.

Ostatnią propozycją jest przepis na makaron z serem mozzarella. Dodatkiem do tego dania są pomidory, które razem z serem kroimy w kostkę, a w tym samym czasie gotujemy makaron. Kiedy będzie już gotowy, należy dodać do niego mozzarellę i doprowadzić do jej roztopienia. Na koniec te składniki łączymy z pomidorami i rozdrobnionymi listkami bazylii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.