Trwa ładowanie...

Profesor mówi, co dzieje się, gdy pijemy kawę. Obala powszechny mit

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 16.07.2024 16:28
Choć gorący, pij nawet w upały. Prof. Tim Spector zaleca trzy filiżanki dziennie
Choć gorący, pij nawet w upały. Prof. Tim Spector zaleca trzy filiżanki dziennie (Getty Images)

Ten gorący napój przez lata był demonizowany jako używka pozbawiona wartości prozdrowotnych, a nawet zwiększający ryzyko nadciśnienia. Zdaniem eksperta jest zupełnie odwrotnie, a kawa może pozytywnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi, niwelować ryzyko cukrzycy czy nawet raka.

spis treści

1. Mikrobiota jelitowa kocha kawę

Naukowiec zajmujący się żywieniem, brytyjski epidemiolog, lekarz i autor publikacji naukowych, prof. Tim Spector, przekazał świetne wieści dla kawoszy. W jego ocenie regularne spożywanie kawy niesie za sobą szereg korzyści dla zdrowia, w tym dla układu pokarmowego i mikroorganizmów zasiedlających jelita.

Zdaniem prof. Spectora picie kawy jest kluczowe dla szczególnego szczepu bakterii, co może zmniejszać ryzyko chorób serca aż o jedną trzecią.

Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

- Nazywają się Lawsinobacter i mogą dać wgląd w to, co dzieje się w jelitach. Są bardzo specyficzne, bardzo wybredne, więc musisz im zaserwować dokładnie to, czego chcą - wyjaśnia.

2. Nawet trzy filiżanki dziennie. Kawa wydłuża życie?

Prof. Spector obala mit, który przed laty funkcjonował i według którego kawa to używka, która nie tylko niewiele dobrego wnosi w nasze życie, ale wręcz może szkodzić. Głównie za sprawą kofeiny, która wykazuje działanie pobudzające i przez to może negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.

Jednak prof. Tim Spector zwraca uwagę, że kawa jest źródłem wielu substancji prozdrowotnych, a nawet błonnika. Powołuje się także na badania, które wskazują, że mała czarna może obniżyć ryzyko zawału serca o 25 proc.

Kawa może wpływać pozytywnie na mikrobiom jelitowy
Kawa może wpływać pozytywnie na mikrobiom jelitowy (Pixabay)

- Zawiera setki, a nawet tysiące substancji chemicznych. Istnieje szereg polifenoli, które są wzmacniane przez mikroby podczas fermentacji. Mają bezpośredni wpływ na nasz organizm, a niektóre z nich mogą obniżać poziom cukru we krwi, zmniejszać stres i faktycznie obniżać ciśnienie krwi. A badania wyraźnie wykazały, że kawa bezkofeinowa przynosi niemal tyle samo korzyści dla serca - mówi naukowiec.

Jego zdaniem warto pić nawet trzy filiżanki kawy dziennie, niezależnie od tego, czy jest to kawa tradycyjna czy bezkofeinowa. Opierając się na dotychczasowych badaniach, ekspert przekonuje, że kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, demencji i parkinsona, depresji, a nawet raka wątroby czy endometrium.

- Możliwe jest nawet, że osoby pijące kawę mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci - podsumowuje stanowczo prof. Spector.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze