Trwa ładowanie...

Serce je uwielbia. Zbijają "zły" cholesterol i ciśnienie

Avatar placeholder
24.03.2024 18:25
Nasiona słonecznika obniżają "zły" cholesterol i ciśnienie. Stosuj też na kanapce
Nasiona słonecznika obniżają "zły" cholesterol i ciśnienie. Stosuj też na kanapce (Getty Images)

W maleńkich pestkach słonecznika znajduje się wszechstronna mieszanka zdrowych tłuszczów, przeciwutleniaczy i innych niezbędnych składników odżywczych. To świetny i niewymagający przygotowań dodatek do wielu potraw. Jakich korzyści możemy się spodziewać po włączeniu pestek słonecznika do codziennej diety?

spis treści

1. Dlaczego pestki słonecznika służą zdrowiu?

Pestki słonecznika znane są głównie ze swoich walorów smakowych. Ich wyrazisty i orzechowy smak świetnie wzbogaca rozmaite dania i przekąski. Jednak małe ziarenka nie tylko dobrze smakują, ale dostarczają też związków i składników odżywczych, które niosą wiele korzyści zdrowotnych.

1.1. Chronią przed stanami zapalnymi

Bogactwo witaminy E oraz obecność flawonoidów i innych związków roślinnych sprawia, że nasiona słonecznika są skutecznym sprzymierzeńcem w walce ze stanami zapalnymi. Regularne włączanie ich do diety, na przykład pięć razy w tygodniu, może przyczynić się do redukcji procesów zapalnych w organizmie, a zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób z nimi związanych.

Zobacz film: "Ustawa o gatunkach obcych. Sprowadzenie tych roślin i zwierząt do Polski będzie surowo karane"

1.2. Wspierają serce

Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów (kwasy wielonienasycone i jednonienasycone) oraz obecności steroli roślinnych, nasiona słonecznika są również sojusznikiem w dbaniu o zdrowie serca. Ich spożywanie wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu, co może przekładać się na zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia tętniczego i hipercholesterolemii.

1.3. Są źródłem energii

Nasiona słonecznika są bogate w witaminy z grupy B, selen oraz białko, które razem tworzą doskonały zestaw energetyczny. Te składniki odżywcze wspierają krążenie krwi, dostarczanie tlenu do komórek oraz efektywną przemianę pożywienia w energię, dając siłę na cały dzień.

1.4. Wzmacniają układ odpornościowy

Zawarte w nasionach słonecznika cynk i selen są minerałami, które wzmacniają naturalną odporność organizmu. Ich obecność sprzyja utrzymaniu zdrowych komórek odpornościowych, redukuje wspomniane wyżej stany zapalne i chroni przed infekcjami, ogólnie wzmacniając system obronny ciała.

2. Jak włączyć nasiona słonecznika do diety?

Włączenie nasion słonecznika do swojej diety to prosty sposób na wzbogacenie codziennego menu w składniki, które mają realny wpływ na poprawę stanu zdrowia. Można jeść je samodzielnie lub użyć ich do:

  • posypania sałatki, makaronu, zapiekanek,
  • posypania owsianki lub kanapki,
  • stworzenia domowych wypieków (np. ciasteczek owsianych),
  • stworzenia panierki mącznej (po uprzednim zmieleniu).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze