Sery dojrzewające - rodzaje, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze
Sery dojrzewające mają charakterystyczny, mocny smak z lekką, orzechową nutą. Często są twarde, choć niektóre z nich wyjątkowo dobrze się topią i najlepiej smakują w wersji na gorąco. Sery dojrzewające są traktowane jako produkt ekskluzywny, ze względu na długi czas produkcji. Jak smakują sery dojrzewające i jak wykorzystać je w kuchni?
1. Rodzaje serów dojrzewających
Sery dojrzewające to przede wszystkim sery typu włoskiego, angielskiego i szwajcarskiego. Najpopularniejsze z nich to:
Wśród polskich serów dojrzewających najchętniej kupowany jest ser Carski, Rubin, Szafir, Bursztyn oraz Oko na Żubra.
2. Smak serów dojrzewających
Sery dojrzewające różnią się smakiem w zależności od gatunku, jakości mleka, a przede wszystkim czasu dojrzewania, który może trwać miesiąc, a nawet trzy lata.
Proces ten musi przebiegać w odpowiedni sposób, konieczne jest regularne odwracanie serów, kontrolowanie ich jakości oraz pomieszczenia, w którym się znajdują. Czynności te zazwyczaj są wykonywane ręcznie.
Ser dojrzewający jest charakterystyczny w smaku, dość wyrazisty, lekko pikantny i orzechowy. Istnieją również bardziej nietypowe nuty smakowe jak na przykład Kaaslander z owocową nutą, czy lekko słodkawy Cheddar. W związku z tym warto spróbować kilku różnych rodzajów sera dojrzewającego i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje.
3. Zastosowanie serów dojrzewających w kuchni
Sery dojrzewające mają wszechstronne zastosowanie w gastronomii, choć bardzo często podawane są samodzielnie w postaci deski serów lub niewielkiej przystawki. Zwykle towarzyszą im wtedy oliwki, winogrona i pomidorki koktajlowe.
Sery te mogą być dodawane do gęstych sosów, serwowanych do ryżu, makaronu, ciecierzycy, kurczaka czy krewetek. Świetnie współgrają również ze smakiem brokuła, papryki, dyni, groszku czy kalafiora.
Część z nich dobrze się topi, w związku z czym warto użyć ich do grzanek, tostów czy fondue. Serowe, chrupiące pieczywo to z kolei smaczny dodatek do zupy krem, dań z jajek czy sałatek.
Parmezan natomiast zwykle dodawany jest do potraw tuż przed jedzeniem. Często trafia on do dań z owocami morza, mięsem wołowym, bakłażanem, pomidorami czy oliwkami. Sery dojrzewające można również zetrzeć lub pokroić i dodać do ulubionej sałatki (warzywnej z ziołowym dressingiem, jak również owocowej z winogronami, gruszką i pomarańczą).
Smak tego produktu idealnie wzbogaca towarzystwo fig i ciemnego, gęstego miodu. Ze słodkimi dodatkami sery świetnie sprawdzą się również w roli deseru.
4. Wartości odżywcze serów dojrzewających
Sery dojrzewające poza niezwykłymi walorami smakowymi, są cennym źródłem wapnia, fosforu, selenu i magnezu. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, dostarczają dobrze przyswajalnego białka i kontrolują ciśnienie tętnicze krwi.
Oddziałują również na układ krążenia, krzepliwość krwi, a także odporność organizmu. Sery dojrzewające przeciwdziałają otyłości, nadciśnieniu, miażdżycy oraz chorobom sercowo-naczyniowym.
Wykazano również, że regularne spożycie sera dwukrotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Dodatkowo wysoka ilość wapnia w jadłospisie powstrzymuje rozwój raka okrężnicy o około 40%.
Dodatkowo sery dojrzewające zapewniają uczucie sytości, wspomagają utratę wagi, korzystnie wpływają na wzrok oraz starzenie się organizmu. W ich składzie obecna jest witamina A, D, E oraz K, składniki te zmniejszają stres, ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz chorób układu nerwowego. Sery dojrzewające poprawiają też nastrój, kondycję kości i pracę serca.