Siemię lniane może być toksyczne. Te objawy wskazują na zatrucie
Picie lnu może być bardzo korzystne dla zdrowia, o ile wiemy, jak postępować. Niewłaściwa technika przygotowania może sprawić, że napój będzie miał negatywny wpływ na stan zdrowia. Przekonaj się, jakie konsekwencje niesie za sobą szkodliwa praktyka przyrządzania naparu z nasion lnu.
1. Czy len może być toksyczny?
Siemię lniane słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych, ale okazuje się, że nieprawidłowy sposób przygotowania może sprawić, że produkt stanie się szkodliwy.
Ma na to wpływ obecność glikozydów cyjanogennych w składzie lnu. W niektórych okolicznościach uwalnia się z nich cyjanowodór (kwas pruski), czyli związek, który w określonym stężeniu staje się toksyczny.
Szkodliwa jest dawka 1,5 mg na kg masy ciała, co sprawia, że dzieci są znacznie bardziej narażone na zatrucie. Nasiona lnu zwyczajnego zawierają również kolejne źródło cyjanków, w składzie obecna jest amigdalina powszechnie występująca w pestkach owoców drzew z rodziny różowatych (jabłka, śliwki, wiśnie, morele).
2. Objawy zatrucia siemieniem lnianym
Kwas pruski zostaje uwolniony ze zmielonego lnu po zalaniu wodą. Nadmierne spożycie produktu może spowodować zatrucie, które wywołuje następujące dolegliwości:
- ból głowy,
- zawroty głowy,
- nudności i wymioty,
- przyspieszony oddech,
- tachykardia,
- uczucie ściskania w klatce piersiowej,
- duszności,
- drgawki.
Dobra wiadomość jest taka, że dorosły człowiek może zatruć się dopiero po zjedzeniu około kilograma siemienia lnianego. Ilość ta mogłaby doprowadzić też do nagłego pogorszenia stanu zdrowia z innego powodu.
Len zawiera znacznie ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, co oznacza, że na każde 10 mg siemienia należy wypić dodatkową szklankę wody.
Nadmierne spożycie lnu przy jednoczesnym niedoborze płynów mogłoby doprowadzić do niedrożności jelita. Charakterystyczne objawy tego stanu to wzdęcia, mdłości, wymioty i kolkowy ból brzucha.
Wówczas niezbędna jest pilna pomoc medyczna, w przeciwnym razie niedrożność może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla życia. Z tego względu przyjmuje się, że bezpieczna dawka siemienia lnianego to 30-100 g, choć zaleca się spożywanie 2-3 łyżek dziennie.
3. Jak prawidłowo przygotować len do picia?
Siemienia lnianego nie należy rozdrabniać samodzielnie, niewskazane jest zarówno mielenie, jak i miażdżenie nasion. W trakcie tego procesu dochodzi bowiem do utleniania korzystnych dla zdrowia tłuszczów i powstania szkodliwych substancji.
Len w całości należy zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wrzątek zazwyczaj używa się do przygotowania napoju ze zmielonych nasion, bo jest to sposób, który pozwala na przeciwdziałanie powstawaniu związków cyjanogennych, niestety jednocześnie powoduje rozpad kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin.
Jeżeli ktoś woli mielone siemię lniane to może kupić gotowy produkt w sklepie. Proces obróbki sprawia, że jest bezpieczniejsze do spożycia niż ziarna mielone samodzielnie w domu.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl