Silna broń w walce z cholesterolem. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, udaru
Aż 60 proc. populacji Polaków ma problemy z cholesterolem, a to prosta droga do miażdżycy, chorób serca i wysokiego ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia. Badania wskazują, że silny przeciwutleniacz, który kryje się w pomidorach, może temu zapobiec.
1. Likopen w pomidorach na cholesterol
Dr Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej "Arcana" w jednym z postów opublikowanych na Instagramie zachęca do włączenia do diety pomidorów.
Ekspertka powołuje się na badanie, które sugeruje, że likopen może być pomocny w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu.
- "Efekt likopenu i produktów pochodzących z pomidorów na metabolizm cholesterolu". Jak możecie zgadnąć, jest dobrze. Okazuje się, że zwiększone spożycie pomidorów i zwiększone spożycie likopenu jest związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych – wyjaśnia, dodając, że nie wiadomo jednak, jaki mechanizm odpowiada za korzystny wpływ likopenu na serce i stężenie cholesterolu.
Według szacunków w Polsce z hipercholesterolemią, czyli nadmiernie podniesionym poziomem cholesterolu we krwi, zmaga się 18 mln osób, z czego aż 60 proc. nie ma pojęcia o problemie. Tymczasem dyslipidemia powoduje odkładanie się blaszki miażdżycowej przez lata, czego skutkiem może być choroba niedokrwienna serca czy miażdżyca tętnic. Zaburzenia lipidowe zwiększają również ryzyko zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
1. Do sałatki, zupy i sosu. Jedz do woli
Dr Cubała zauważa, że trzeba poczekać na wyniki kolejnych badań, które potwierdzą, czy faktycznie likopen może być cudownym remedium na wysoki cholesterol. Przypomina jednak, że warto włączać do diety pomidory – w postaci dodatku do zup i sosów, smoothies czy sałatek.
Co ciekawe, podgrzewanie pomidorów sprawia, że ilość związku rośnie, poprawia się też jego przyswajalność, dlatego najlepsze działanie prozdrowotne będzie miał sos pomidorowy czy przygotowany w domu ketchup.
"Pamiętaj, że zdrowe nawyki żywieniowe to klucz do utrzymania zdrowia serca. Odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna i unikanie palenia papierosów, to skuteczne kroki w kierunku utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu" – pisze w poście.
Warto wiedzieć, że likopen, czyli barwnik nadający pomidorom czerwony kolor, należy do karotenoidów. Trwające przez lata badania na tych przeciwutleniaczach dowiodły, że mają one szereg korzystnych dla zdrowia właściwości.
Naukowcy wskazują, że likopen:
- wspiera metabolizm kości, a włączenie do diety sosu pomidorowego może zmniejszać ryzyko osteoporozy,
- koreluje z niższym ryzykiem nowotworów - w tym raka prostaty czy nowotworów głowy i szyi,
- korzystnie wpływa na funkcje śródbłonka, może więc chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami,
- zmniejsza stan zapalny organizmu, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl