Suszone pomidory - charakterystyka, likopen, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni, przepis
Pomidory są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych warzyw na świecie. Sięgamy po nie chętnie nie tylko w czystej postaci, ale również jako przeciery, koncentraty, soki oraz pomidory suszone. Co ciekawe suszone pomidory mają więcej likopenu niż świeże warzywa. Do czego możemy wykorzystać suszone pomidory? Jakie mają właściwości? Dlaczego warto po nie sięgać?
1. Charakterystyka suszonych pomidorów
Suszone pomidory możemy kupić zarówno w postaci suchej w foliowych paczkach jak i w zalewach z oleju. Możemy kupić je same lub w ziołowych marynatach.
Jeżeli sięgamy po suszone pomidory w oleju warto zwrócić uwagę na to, w jakim oleju są pomidory suszone. Najlepiej jeżeli do zalewania pomidorów suszonych używa się oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek.
Nie powinniśmy wybierać suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym ponieważ ma on więcej kwasów omega-6 niż omega-3, co może mieć zły wpływ na stan naszego zdrowia.
Suszone pomidory możemy przygotować samodzielnie, a przepis na najzdrowsze suszone pomidory znajdziecie na końcu artykułu.
2. Źródło likopenu
Suszone pomidory są doskonałym źródłem likopenu. Dzięki niemu suszone pomidory można określić mianem „superfood”. Likopen jest to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów.
To dzięki niemu pomidory zawdzięczają swój czerwony kolor. Likopen jest obecny także w innych czerwonych warzywach i owocach takich jak gujawa, arbuz, grejpfrut oraz dzika róża.
Likopen jest przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Szczególnie likopen chroni przez nowotworami przewodu pokarmowego.
Produkty z likopenem powinni stosować mężczyźni, którzy są w grupie podwyższonego ryzyka raka prostaty. Likopen zmniejsza też ryzyko raka piersi.
Likopen ma także inne cechy, które pozytywnie wpływają na organizm. Dzięki niemu można zapobiegać miażdżycy i chorób układu krążenia. Może on zapobiegać wystąpieniu choroby wieńcowej czy zawału serca.
3. Wartości odżywcze suszonych pomidorów
Znamy już zalety głównego składnika, który zawierają suszone pomidory. Jednak suszone pomidory są także źródłem innych składników odżywczych takich jak witamina A, witamina E, witamina K, witamina C oraz witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B2, witamina B3 oraz witamina B6.
Składniki mineralne jakie znajdziemy w suszonych pomidorach to przede wszystkim potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, selen oraz magnez.
100 g suszonych pomidorów zawiera ok. 213 kalorii. Suszone pomidory są źródłem błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka.
4. Właściwości suszonych pomidorów
Istnieją liczne pozytywne własciwości suszonych pomidorów. Ze względu na obecność witaminy C suszone pomidory wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Suszone pomidory pomagają w redukcji cholesterolu LDL.
Suszone pomidory pozytywnie wpłyną także na poprawę kondycji skóry, wzmocnią wzrok, układ kostny oraz będą chronić układ nerwowy.
5. Zastosowanie suszonych pomidorów
Suszone pomidory możemy stosować do przeróżnych dań. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do serów, mięsa, czy warzywnych past. Można podawać je na zimno, gotować lub piec.
Ciekawą propozycją na zdrowe śniadanie jest hummus z suszonymi pomidorami, albo bagietka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Suszone pomidory są także fajnym dodatkiem do sałatek.
6. Jak wykorzystać pomidory rzymskie?
Najzdrowsze suszone pomidory to te z naszego ogródka, ale jeżeli nie możemy pozwolić sobie na taki rarytas to wybierzmy pomidory rzymskie.
Pomidory kroimy na połówki wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Solimy i odstawmy na 4 dni na nasłoneczniony parapet.
Następnie możemy oprószyć je ziołami. Takie pomidory wkładamy do słoików i zalewamy gorącym tłuszczem. Suszone pomidory są gotowe po ostygnięciu oleju.
7. Ile kalorii mają suszone pomidory?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 54 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 258 kcal | 139 kcal |
Białko | 14,11 g | 7,62 g |
Węglowodany | 55,8 g | 30,1 g |
Cukier | 37,6 g | 20,3 g |
Błonnik | 12,30 g | 6,64 g |
Tłuszcz | 2,97 g | 1,60 g |
Tłuszcze nasycone | 0,43 g | 0,23 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,49 g | 0,26 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,12 g | 0,60 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 39,2 mg | 21,2 mg |