3 z 5Flawonoidy
Flawonoidy to najczęściej spotykane w roślinach antyoksydanty. Są obecne niemal w każdym pokarmie roślinnym. Ich spożycie jest związane z wieloma korzyściami dla zdrowia. Są odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, polepszają stan i pracę mózgu oraz jelita grubego. Najpowszechniejsze flawonoidy to:- katechina – jej główne źródła to morele, jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie, kawa, kakao i czerwone wino, - kwercetyna – znajduje się w większości produktów roślinnych, a najbogatsze jej źródła pokarmowe to kapary, cebula, kakao, żurawina i jabłka. Można ją również kupić w postaci suplementu diety, - hesperydyna – występuje niemal wyłącznie w owocach cytrusowych, w szczególności pomarańczach i cytrynach, - cyjanidyna – znajduje się w kolorowych owocach i warzywach. Najbogatszym źródłem są owoce o ciemnej barwie, takie jak jeżyny, czarna porzeczka i jagody.