Trwa ładowanie...

Słowiańska mikstura mocy. Wspomaga odchudzanie, doskonale nawadnia

Avatar placeholder
29.02.2024 15:24
Zbiteń wspomaga też odchudzanie i doskonale nawadnia
Zbiteń wspomaga też odchudzanie i doskonale nawadnia (Getty Images)

W aptekach możemy znaleźć preparaty praktycznie na każdą dolegliwość, ale coraz częściej zwracamy się w stronę naturalnych specyfików. Do swojego menu warto włączyć zbiteń, czyli miksturę znaną już w XII wieku.

spis treści

1. Słowiańskie remedium

Zbiteń to korzenny napój miodowy na wiele dolegliwości. Nasi przodkowie stosowali go już w XII wieku. Mikstura działa rozgrzewająco i ma właściwości przeciwzapalne, ale na tym nie kończą się jej zalety.

Korzenny napój wspomaga odchudzanie i pomoże uporać się z pasożytami. Przygotowanie go jest banalnie proste, a większość potrzebnych składników zapewne masz już w swojej szafce kuchennej.

Zobacz film: "Rozgrzewający zbiteń. Rosyjski napój na pasożyty"

Po zbiteń warto sięgać podczas przeziębienia i grypy, doskonale łagodzi bóle gardła i udrażnia drogi oddechowe, a także pomaga odkrztuszać wydzielinę. Działa przeciwwirusowo i wspiera organizm w walce z infekcjami.

To także cenne remedium na dolegliwości układu pokarmowego. Zbiteń pomoże w przypadku wzdęć i zaparć. Zaleca się go pacjentom po urazach ze względu na regenerujące właściwości. Na zimno doskonale nawadnia.

2. Przygotowanie mikstury

Głównym składnikiem leczniczej mikstury jest miód. Przepis można modyfikować na wiele sposobów, jednak poniżej prezentujemy podstawową wersję. Potrzebne składniki to:

  • 200 g miodu,
  • 1 litr wody,
  • 200 g ulubionego dżemu,
  • 5 g goździków,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • gałązka mięty,
  • 3 liście laurowe.

Miód należy rozpuścić w gorącej wodzie i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dodać pozostałe składniki. Mieszankę gotujemy kolejne 5 minut, przecedzamy i zbiteń jest gotowy do spożycia.

Uwaga, bo mikstura jest bardzo słodka. W wersji alkoholowej wodę można zastąpić winem. Wiele osób może być zaskoczonych, że w przepisie miód należy ugotować. Przecież pod wpływem ciepła traci swoje właściwości.

Świeży i surowy miód może działać śluzotwórczo, a to doskonałe środowisko do rozwoju wielu patogenów. Zagotowanie pszczelego skarbu pomaga się ich pozbyć, a mieszanka zyskuje właściwości rozgrzewające i ułatwiające wydalanie flegmy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze