W PRL-u Polacy się zajadali. Nie wiedzieli, że to krótka droga do miażdżycy i raka

Wielu z nas z sentymentem wspomina kuchnię z okresu PRL-u. Komponowanie posiłków wymagało w tamtych czasach od gospodyń dużej kreatywności. Od kilku lat dania, które święciły triumfy w czasach PRL wracają do łask.

Powstają lokale, w których możemy zjeść zimne nóżki, tatara, sałatkę jarzynową, a na deser spróbować kremu sułtańskiego czy wuzetki.

Nie wszystkie dania serwowane w PRL-u przeszłyby teraz pozytywnie przez kontrolę dietetyków.

Zobacz galerię i sprawdź, dlaczego niektóre dania z okresu PRL-u uważamy dziś za szkodliwe dla zdrowia.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Dodaj do śniadania. Chronią płuca, oczyszczają z toksyn

szkodliwe smaki PRL [123rf.com]szkodliwe smaki PRL [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Wuzetka to klasyczny deser z okresu PRL-u [123rf.com]

/ 5Szkodliwe smaki PRL-u – kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli były tanim i szybkim sposobem na przygotowanie obiadu. Tradycyjny obiad bowiem powinien składać się właśnie z kotleta, ziemniaków i surówki. Patrząc jednak na skład mortadeli, trudno bez wyrzutów sumienia delektować się tym przysmakiem.

Oprócz mięsa wieprzowego i mięsa drobiowego, w składzie mortadeli znajdują się też tłuszcz i skórki z kurczaka, skórki wieprzowe, kasza manna, skrobia ziemniaczana, przyprawy i aromaty.

Dodatkowo na dalszych miejscach mamy trifosforany, azotyn sodu, glutaminian sodu i cukier.

Całości dopełnia panierka z bułki tartej i surowego jajka. Kotlety z mortadeli nie mają zbyt wiele składników odżywczych. W 100 gramach mortadeli mamy 236 kcal i aż 20 g tłuszczu.

Jedzenie kotletów z mortadeli nie dość że tuczy, to może jeszcze prowadzić do zwiększenia stężenia złego cholesterolu we krwi, a w dalszej perspektywie do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Lepiej nie sięgać po nią za często.

Zobacz też: Najgorszy alkohol dla twoich jelit. Powoli je niszczy

/ 5Szkodliwe smaki PRL-u – oranżada

szkodliwe smaku PRL-u [123rf.com]
szkodliwe smaku PRL-u [123rf.com] © Picie oranżady jest niezdrowie [123rf.com]

Nic tak nie gasiło pragnienia jak oranżada o smaku cytrynowym, sprzedawana w szklanej butelce. Z punktu widzenia ruchów ''less waste'', takie rozwiązanie było bardzo ekologiczne.

Na tym jednak zalety oranżady się kończą.

Podobnie jak inne kolorowe napoje gazowane, oranżada to po prostu woda z dużą ilością cukru i słodzików, zabarwiona koncentratami owoców lub sztucznymi barwnikami.

Oranżady nie poleca się zwłaszcza małym dzieciom. Substancje w niej zawarte, np. benzoesan sodu, użyty jako konserwant, podrażniają ściany żołądka i mogą powodować pogorszenie się dolegliwości związanych z wrzodami żołądka.

Sorbinian potasu z kolei może wywoływać napady astmy, alergie i podrażnienia skóry.

Do tego duża ilość cukru i słodzików, które przyczyniają się do powstawania otyłości.

Może w czasach PRL-u oranżada miała lepszy skład. Teraz lepiej jej nie kupować.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Lek obniżający cholesterol. Rozbija blaszki miażdżycowe

/ 5Szkodliwe smaki PRL-u – wyroby czekoladopodobne

Wyroby czekoladopodobne również święciły swoje triumfy w PRL-u, ale dziś też nierzadko możemy je spotkać na sklepowych półkach.

Stanowią tani zamiennik prawdziwej czekolady. W takich wyrobach zawartość kakao nie przekracza 8 proc. całkowitej masy. Niska cena idzie tu w parze z niską jakością.

Wyroby czekoladopodobne to źródło tłuszczów trans, czyli utwardzanych tłuszczów roślinnych. Zwykle zawierają utwardzony tłuszcz palmowy lub rafinowany olej rzepakowy. Do tego duża ilość cukru i dodatek substancji konserwujących.

Częste spożywanie tłuszczów trans może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. Powoduje też wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi, co prowadzi do powstawania zmian miażdżycowych i chorób serca.

/ 5Szkodliwe smaki PRL-u – blok czekoladowy

szkodliwe smaki PRL-u
szkodliwe smaki PRL-u © Blok czekoladowy to prawdziwa bomba kaloryczna

Blok czekoladowy to kultowe ciasto bez pieczenia z okresu PRL-u. Super słodki przysmak idealny do herbaty i kawy, to prawdziwa bomba kaloryczna.

Blok czekoladowy składa się z masła (albo tańszej margaryny), pełnotłustego mleka w proszku, cukru, kakao, mleka i herbatników.

Mleko w proszku ma podobną zawartość białka, wapnia i innych minerałów co świeże mleko. Zawiera jednak w swoim składzie oksysterole. Są to utlenione formy cholesterolu, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory, w tym raka piersi. Ponadto 100 g mleka w proszku zawiera nawet 500 kcal.

Do tego spora dawka cukru i niewiele wartości odżywczych z kakao.

W internecie można znaleźć przepisy na ''odchudzone'' bloki czekoladowe z dodatkiem oleju kokosowego, cukru trzcinowego i mniejszej ilości mleka w proszku. Podobno smakuje bardzo podobnie jak oryginał.

/ 5Szkodliwe smaki PRL-u – makaron z białym serem i skwarkami

szkodliwe smaki PRL-u
szkodliwe smaki PRL-u © Makaron z białym serem i skwarkami to wyzwanie dla naszego układu trawiennego

Makaron z białym serem to kolejny kultowy obiad rodem z PRL-u. Do jego przygotowania wystarczy opakowanie makaronu, pełnotłusty twaróg i skwarki przygotowane z boczku.

Proste, smaczne i kaloryczne danie. Dodatkowo połączenie to jest dużym wyzwaniem dla naszego organizmu.

Trawienie białek i węglowodanów przebiega w różnym rytmie. Jeśli połączymy te składniki na talerzu, zmuszany nasz układ trawienny do wytężonej pracy. Żołądek musi wydzielić więcej kwasu solnego, żeby zneutralizować enzymy zasadowe potrzebne do strawienia węglowodanów.

Oznacza to, że cały proces trawienia przebiega dłużej. Możemy się przez to czuć bardziej ociężali. Takie połączenie nigdy nie strawi się do końca.

Jedzenie makaronu z białym serem i skwarkami to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu trawiennego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka