Trwa ładowanie...

Smalec, kiszona kapusta... Doktor Mularczyk zdradza swój przepis na zdrowie

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
05.11.2023 12:30
Idealne danie na wzmocnienie odporności. Lekarz zdradza przepis
Idealne danie na wzmocnienie odporności. Lekarz zdradza przepis (Getty Images, Instagram)

Jesienią nasz organizm w sposób szczególny potrzebuje tarczy ochronnej, by zminimalizować ryzyko infekcji. Zanim sięgniesz po suplementy, lepiej skorzystaj z naturalnych źródeł witamin i minerałów zawartych w produktach spożywczych. Lekarz zdradził swój przepis na idealne danie wzmacniające odporność.

spis treści

1. Sposób na odporność

Dr Michał Mularczyk jest internistą, kardiologiem inwazyjnym i dietetykiem, chętnie dzieli się swoją wiedzą i radami w mediach społecznościowych oraz programach telewizyjnych, często gości m.in. w programie "Pytanie na śniadanie".

Ekspert zdradził swój przepis na idealny obiad na jesień, który dostarczy cennych składników odżywczych i wzmocni odporność. To smażona wątróbka drobiowa z kiszoną kapustą.

Lekarz podkreśla, że zawarte w wątróbce żelazo pobudza działanie erytrocytów, a cynk ograniczania namnażania wirusów.

Zobacz film: "6 herbat na wzmocnienie odporności"

- Bakterie probiotyczne z kolei przyczyniają się do produkcji substancji przeciwwirusowych oraz neurohormonów, zapobiegają rozwojowi patogenów i działają przeciwdepresyjnie. Dla podniesienia odporności krytycznie ważne są też cynk i selen oraz witaminy z grupy A, D i B - wyjaśnia dr Mularczyk.

Dr Michał Mularczyk
Dr Michał Mularczyk (Instagram)

## Przepis na wątróbkę i surówkę z kapusty

Składniki:

  • 100-200 g wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju lnianego,
  • ¼ pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet balsamiczny.

Lekarz przekonuje, że do smażenia wątróbki najlepiej wybrać smalec. Najpierw kroimy cebulę w półtalarki, 3/4 wrzucamy na rozgrzany smalec i po chwili przerzucamy do miski.

W dalszej kolejności smażymy wątróbkę. Ważne, by proces smażenia trwał krótko tak, by nie tracić cennych związków zawartych w mięsie. Następnie dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę i szczyptę soli. Na koniec przekładamy mięso na talerz i skrapiamy octem, wątróbkę można też dodatkowo posypać pieprzem.

Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę przekładamy do miski, 1/4 pozostałej cebuli drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy. Surówkę polewamy olejem i posypujemy na wierzchu szczypiorkiem. Skorzystacie z przepisu doktora Mularczyka?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze