Trwa ładowanie...

Smalec, kiszona kapusta... Doktor Mularczyk zdradza swój przepis na zdrowie

Idealne danie na wzmocnienie odporności. Lekarz zdradza przepis
Idealne danie na wzmocnienie odporności. Lekarz zdradza przepis (Getty Images, Instagram)

Jesienią nasz organizm w sposób szczególny potrzebuje tarczy ochronnej, by zminimalizować ryzyko infekcji. Zanim sięgniesz po suplementy, lepiej skorzystaj z naturalnych źródeł witamin i minerałów zawartych w produktach spożywczych. Lekarz zdradził swój przepis na idealne danie wzmacniające odporność.

spis treści

1. Sposób na odporność

Dr Michał Mularczyk jest internistą, kardiologiem inwazyjnym i dietetykiem, chętnie dzieli się swoją wiedzą i radami w mediach społecznościowych oraz programach telewizyjnych, często gości m.in. w programie "Pytanie na śniadanie".

Ekspert zdradził swój przepis na idealny obiad na jesień, który dostarczy cennych składników odżywczych i wzmocni odporność. To smażona wątróbka drobiowa z kiszoną kapustą.

Zobacz film: "6 herbat na wzmocnienie odporności"

Lekarz podkreśla, że zawarte w wątróbce żelazo pobudza działanie erytrocytów, a cynk ograniczania namnażania wirusów.

- Bakterie probiotyczne z kolei przyczyniają się do produkcji substancji przeciwwirusowych oraz neurohormonów, zapobiegają rozwojowi patogenów i działają przeciwdepresyjnie. Dla podniesienia odporności krytycznie ważne są też cynk i selen oraz witaminy z grupy A, D i B - wyjaśnia dr Mularczyk.

Dr Michał Mularczyk
Dr Michał Mularczyk (Instagram)

## Przepis na wątróbkę i surówkę z kapusty

Składniki:

  • 100-200 g wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju lnianego,
  • ¼ pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet balsamiczny.

Lekarz przekonuje, że do smażenia wątróbki najlepiej wybrać smalec. Najpierw kroimy cebulę w półtalarki, 3/4 wrzucamy na rozgrzany smalec i po chwili przerzucamy do miski.

W dalszej kolejności smażymy wątróbkę. Ważne, by proces smażenia trwał krótko tak, by nie tracić cennych związków zawartych w mięsie. Następnie dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę i szczyptę soli. Na koniec przekładamy mięso na talerz i skrapiamy octem, wątróbkę można też dodatkowo posypać pieprzem.

Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę przekładamy do miski, 1/4 pozostałej cebuli drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy. Surówkę polewamy olejem i posypujemy na wierzchu szczypiorkiem. Skorzystacie z przepisu doktora Mularczyka?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze