5 z 7Śniadanie na diecie
O porannym posiłku nie mogą zapominać również osoby będące na diecie odchudzającej. I w ich przypadku na talerzu znaleźć się powinny warzywa i owoce, produkty mleczne i zbożowe.
W czasie snu nasz metabolizm spowalnia, stąd tak ważne jest, by o poranku nieco przyspieszył. To ułatwi pozbycie się nadmiaru zbędnych kilogramów.
– Pierwszy posiłek oraz kolejne, jedzone regularnie, o małej objętości, przyspieszają metabolizm organizmu. Dla osób na diecie najczęściej sprawdzają się więc sycące śniadania w postaci koktajli przygotowanych na bazie płatków owsianych/jaglanych/orkiszowych z małym kubkiem jogurtu naturalnego, ziarnami lnu i szklanką owoców jagodowych (które są niskokaloryczne, a zawierają bogactwo witamin, minerałów i polifenoli). Takie zestawienie stopniowo uwalnia energię z posiłku – mówi Patrizia Polańska, dietetyk.
Ważne jest również, by unikać napadów wilczego głodu. W takich sytuacjach bowiem zdecydowanie chętniej sięgamy po słodkie przekąski lub złej jakości produkty, które nie tylko negatywnie wpływają na naszą sylwetkę, ale i zdrowie.
Śniadanie dobrze jest zjeść przed wyjściem z domu, do kilkunastu minut od przebudzenia się. Jeśli zadbamy o odpowiednią jakość posiłku, organizm powinien zacząć domagać się kolejnego dania dopiero za cztery godziny. A regularne posiłki sprzyjają szczupłej sylwetce.
Zobacz także: Zdrowy zamiennik dla masła i margaryny. Bez cholesterolu