Trwa ładowanie...

Śniadanie może zwiększyć ryzyko raka. 4 produkty są najgorsze

 Katarzyna Prus
26.11.2023 10:14
Jesz na śniadanie? Te produkty o 20 proc. mogą zwiększać ryzyko raka jamy ustnej i gardła
Jesz na śniadanie? Te produkty o 20 proc. mogą zwiększać ryzyko raka jamy ustnej i gardła (Getty Images)

Naukowcy odkryli, że przetworzone jedzenie zwiększa o ponad 20 proc. ryzyko raka jamy ustnej i gardła. Chodzi między innymi o popularne produkty, które wiele osób zjada na śniadanie. Co lepiej wyrzucić z jadłospisu?

spis treści

1. Zwiększa ryzyko raka jamy ustnej

Lekarze od dawna alarmują, że jedzenie wysokoprzetworzonej żywności prowadzi do otyłości, a konsekwencją może być wiele chorób, w tym nowotworowych.

Często za wyborem takich produktów stoi niższa cena i szybkie przygotowanie (np. w przypadku gotowych dań).

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
Rakowi jamy ustnej moze sprzyjać przetworzona żywność
Rakowi jamy ustnej moze sprzyjać przetworzona żywność (Getty Images)

Chodzi o wiele popularnych produktów, w tym tych często wybieranych na śniadanie. British Heart Foundation wymienia cztery takie produkty:

  • kiełbaski,
  • płatki śniadaniowe,
  • chleb produkowany masowo,
  • jogurty o smaku owocowym.

Za wyrzuceniem przetworzonych produktów z diety przemawiają także nowe i równie silne argumenty. Chodzi o ryzyko raka, tym razem jednak niezwiązanego z otyłością.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) starali się ustalić, czy powiązanie między spożyciem wyskoprzetworzonej żywności a nowotworami głowy i szyi można wytłumaczyć wzrostem tkanki tłuszczowej.

W ramach wspólnego międzynarodowego badania przeanalizowano dane dotyczące diety i stylu życia 450 111 dorosłych, których obserwowano przez około 14 lat.

2. Przetworzona żywność a rak przełyku

Wyniki wykazały, że spożywanie przetworzonej żywności wiąże się z 23 proc. wyższym ryzykiem zachorowania na raka głowy i szyi oraz o 24 proc. wyższym w przypadku raka przełyku.

- W kilku badaniach obserwacyjnych powiązano ultraprzetworzoną żywność z nadwagą i zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej. To ma sens, bo są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczbie kalorii. Interesujące było jednak to, że w naszym badaniu związek z rakiem górnego odcinka przewodu pokarmowego (do tej grupy należą m.in. rak jamy ustnej, przełyku, gardła - red.) nie wydawał się w dużym stopniu wyjaśniony wskaźnikiem masy ciała - wskazała Fernanda Morales-Bernstein z Uniwersytetu w Bristolu, główna autorka badania, cytowana przez serwis express.co.uk.

Autorzy badania zasugerowali, że może za tym stać inny mechanizm. Wskazali na obecność emulgatorów i sztucznych słodzików, a także zanieczyszczenia z opakowań. Wpływ może mieć także sam proces produkcyjny takiej żywności.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze