Sok, który obniża poziom cukru we krwi. Według badaczy wystarczy 30 minut
Nad napojem od dawna pochylają się naukowcy – udało im się już dowieść, że poprawia odporność, ma działanie krwiotwórcze, wzmacnia serce, a nawet chroni przed demencją oraz rakiem. W jednym z badań okazało się, że sok z buraka może też wpływać pozytywnie na poziom glukozy we krwi.
1. Sok z buraka na wysoki cukier
Pacjenci z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zmagają się z różnymi problemami – zbyt niską wrażliwością komórek na insulinę, zbyt wysokim poziomem glukozy itd. Okazuje się jednak, że idealnym napojem przeciwdziałającym cukrzycy typu 2. czy insulinooporności, a także wspierającym leczenie chorych może być sok z buraka.
Na łamach "Journal of Natritional Science" ukazały się wyniki pracy naukowców. Uczestnikom badania podawano 225 ml soku z buraka, a grupie kontrolnej – słodki napój z glukozą. Celem badania była ocena pomiaru glikemii poposiłkowej, to jest stężenia glukozy we krwi po wypiciu jednego z dwóch napojów.
Wnioski? Okazuje się, że sok z buraka już 30 minut po spożyciu może obniżać poziom cukru we krwi.
Sok z buraka polecany jest chorym na cukrzycę także dlatego, że może przywracać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, która w przebiegu choroby jest zaburzona.
2. Czym są betalainy?
"Betalainy, polifenole i azotany pokarmowe znajdujące się w soku z buraków mogą przyczyniać się do obserwowanych różnic w stężeniu insuliny poposiłkowej" – piszą naukowcy.
Betalainy to cała grupa barwników znajdujących się niemal wyłącznie w burakach i pewnym rodzaju grzybów. Ich funkcją w roślinach jest m.in. odstraszanie owadów czy ułatwienie zapylenia. Podobnie jak inne fitochemikalia są przy tym szczególnie cenne dla zdrowia ludzkiego dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
Inne badania dowiodły, że właśnie ten składnik może dodatkowo zapobiegać chorobom układu krążenia, bo wykazuje silne działanie protekcyjne na naczynia krwionośne. Tym samym chronić może je nie tylko przed uszkodzeniami w wyniku postępu cukrzycy, ale też przed chorobami serca czy nawet demencją.
Z kolei sok z kiszonych buraków, czyli tzw. zakwas, nie tylko wspiera odporność, ale też ma działanie przeciwnowotworowe. Zespół naukowców pod przewodnictwem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zbadał jak sok działa na komórki rakowe w żołądku i zaobserwował, że ma potencjał zwalczania nowotworu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl