Sola - charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie w kuchni
Sola jest ekskluzywną rybą morską o białym, delikatnym mięsie. Jest to chuda ryba, która ma bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Dlaczego warto sięgnąć po solę? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? W jaki sposób sola może być podana?
1. Charakterystyka soli
Sola jest rybą morską. Występuje wzdłuż wybrzeży Europy od Morza Czarnego po Morze Północne. Jest spotykana także na zachodzie Morza Bałtyckiego.
Sola lubi muliste, piaszczyste wybrzeża. Bytuje w wodach o temperaturze 8-24 stopnie Celsjusza. Zimą schodzi głębiej. Solę można również spotkać w rzekach.
Sola może dorastac do 70 cm długości. Maksymalna waga ryby to 3 kg. Oczy soli znajdują się po tej samej stronie tułowia. Swoim wyglądem przypomina flądrę lub turbota, choć jest bardziej owalna niż wspomniane ryby.
Sola jest rybą dość drogą. Jest uważana za rybę wykwintną, a jej cena może osiągnąć nawet 150 zł za kg. Jeżeli w sklepach znajdziecie solę za 20 zł/kg, to koniecznie sprawdźcie, czy macie do czynienia z prawdziwą solą czy z limandą żółtopłetwą, która zawiera więcej tłuszczu niż sola.
2. Wartości odżywcze ryby
W 100 g soli znajdziemy 83 kalorie. Ryba jest uboga w tłuszcze i cholesterol. Sola jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. W 100 gramach ryby znajdziemy aż 17 g.
Sola jest źródłem selenu i witaminy D, która wzmacnia odporność. W 100 g soli znajdziemy aż 55 proc. dziennego zapotrzebowania na selen. Ten minerał poprawia odporność organizmu, chroni czerwone krwinki przed działaniem wolnych rodników. W 100 g soli znajdziemy aż 160 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D.
Poza tym sola jest bogata w potas, fosfor, magnez, sód oraz wapń. Sola jest także źródłem witamin, takich jak witamina B6, niacyna, witamina B12 oraz witamina A.
3. Zalety spożycia
Ze względu na minimalne występowanie cholesterolu w soli, spożywanie tej ryby nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, chorób serca i układu krążenia czy udaru mózgu. Jedzenie soli może też wpłynąć na poprawę kondycji naszej skóry]. Ze względu na obecność witaminy D, jedzenie soli może przeciwdziałać pojawieniu się depresji.
Sola jest rybą, która charakteryzuje się niską zdolnością akumulacji rakotwórczej rtęci, dlatego może być spożywana przez kobiety w ciąży oraz podczas laktacji. Poza tym sola zawiera kwasy omega-3, które mają bardzo dobry wpływ na rozwój płodu.
4. Jak smacznie i zdrowo przyrządzić solę?
Sola jest rybą o białym, delikatnym mięsie. Nie zawiera dużych ości.
Solę można piec, smażyć, dusić, gotować na parze oraz faszerować. Można ją podawać z warzywami i owocami. Sola może być wykorzystana także jako baza do zupy rybnej albo jako dodatek do risotto. Można z niej przygotować także pulpeciki do makaronu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.