Zupa rybna – właściwości, przepis, zalety
Niestety na naszych stołach za rzadko gości zupa rybna. Trudno w to uwierzyć biorąc pod uwagę jak łatwo ją przygotować oraz to, jaki doskonały ma smak i aromat. Zupa rybna jest też bogatym źródłem składników odżywczych. Mięso ryb zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie przeciwnowotworowe.
1. Właściwości zupy rybnej
Zupa rybna jest bardzo zdrową i smaczną poprawą. Znajduje się w niej wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych takich jak: witaminy D, A i z grupy B, żelazo, białko, jod, wapń oraz kwasy omega-3 (EPA, DHA).
Nienasycone kwasy tłuszczowe spełniają w organizmie bardzo ważne zadanie. Są one między innymi niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu i siatkówki oka. Biorą one również między innymi udział w procesach tworzenia błon komórkowych i wzmacnianiu odporności organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 redukują poziom złego cholesterolu LDL) we krwi, mają działanie przeciwnowotworowe a także korzystnie wpływają na pamięć i koncentracje.
2. Zalety zupy rybnej
Według specjalistów zupa rybna jest znacznie zdrowsza niż poprawy przygotowywane z ryb smażonych oraz wędzonych. Produkty wędzone zawierają dużą zawartość soli, która jeśli jest spożywana w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast smażenie znacznie podnosi wartość kaloryczną posiłku. Poza tym podczas smażenia ryba poddana jest znacznie wyższej temperaturze niż w czasie gotowanie a przez to traci znacznie większą ilość wartości odżywczych. Podsumowując zupa rybna jest prostym, smacznym i zdrowym daniem, które powinno dużo częściej gościć na naszych stołach.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na zupę rybną
Zupę rybną można przygotować na bardzo różne sposoby. Jednak najbardziej popularnym przepisem jest ten oparty na wywarze warzywnym. Do przygotowania tej wersji zupy rybnej będą potrzebne takie składniki jak:
- 0,5 kg ryby (dorsza lub morszczuka),
- 2 litry wody),
- 2 marchewki),
- 1 pietruszka,
- 2 cebule
- mały seler,
- 1 por,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- koperek.
Przygotowanie zupy rybnej zaczyna się od sporządzenia wywaru warzywnego. Do zagotowanej wody należy włożyć marchewki, pietruszkę, cebule, seler, por i liście laurowe a następnie gotować przez około pół godziny. Gdy wywar warzywny jest gotowy, należy włożyć do niego najważniejszą część zupy rybnej, czyli mięso ryb a następnie wszystko gotować przez kolejne kilkanaście minut. Co jakiś czas należy sprawdzać czy mięso nie jest zbyt rozgotowane.
Gdy zupa rybna jest gotowa należy do niej dodać drobno posiekany koperek oraz doprawić ją do smaku ulubionymi świeżymi ziołami. Zupa rybna może być też zabielona jogurtem lub śmietaną.
4. Ile kalorii ma zupa rybna?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 200 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 72,0 kcal | 144 kcal |
Białko | 7,40 g | 14,80 g |
Węglowodany | 5,60 g | 11,20 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 2,20 g | 4,40 g |
Tłuszcze nasycone | 0,50 g | 1,00 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 12,00 mg | 24,0 mg |
Witamina C | 0,30 mg | 0,60 mg |