Trwa ładowanie...

Sos z kurek - kalorie i wartości odżywcze, składniki, przepis

Sos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurek. Grzyby te mają charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych. Jak przygotować idealny sos kurkowy?

Zobacz film: "Sezon na kurki. Oto, co możesz przygotować z nich w kuchni"

spis treści

1. Z czego robi się sos kurkowy?

Sos z kurek przygotowuje się na bazie świeżych grzybów, cebuli oraz śmietany. Przez to jest potrawą dość kaloryczną. W wersji fit śmietanę można zamienić na jogurt naturalny, ale należy uważać, aby nie zważył się podczas gotowania.

Niektórzy przygotowują sos kurkowy na bazie warzywnego bulionu. Częstym dodatkiem jest także marchewka.

2. Kalorie i wartości odżywcze sosu z kurek

Klasyczny sos kurkowy w 100 gramach zawiera:

  • 55 kalorii
  • 1.5 g tłuszczu
  • 8.2 g węglowodanów
  • ok. 2 g białka

Do tych wartości należy dodać kaloryczność pozostałych składników, np. ziemniaków, makaronu, surówek, etc.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2.1. Właściwości kurek

Kurki to grzyby o wielu wartościach odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy D, a także fosforu, potasu oraz żelaza. Wykazują działanie bakteriobójcze i chronią przed zatruciami pokarmowymi.

3. Przepis na sos kurkowy

Aby przygotować sos kurkowy, potrzebne będzie:

  • ok. 250-300 g świeżych kurek
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • pół szklanki bulionu
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • opcjonalnie niewielka marchewka

Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju, oliwy lub masła, a następnie zeszklić cebulę. Dodać do niej czosnek oraz kurki i całość podsmażyć przez chwilę. Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Marchewkę (jeśli używamy) można pokroić na drobno lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Kiedy grzyby już zmiękną, a cały sos się poddusi, należy dodać śmietanę oraz przyprawy. Gotować chwilę bez przykrycia, a jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną wody z mąką pszenną.

Sos można przygotować także bez bulionu - wówczas należy grzyby podlać wodą, aby lekko je poddusić.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.