Trwa ładowanie...

Sos z kurek - kalorie i wartości odżywcze, składniki, przepis

Sos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurek. Grzyby te mają charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych. Jak przygotować idealny sos kurkowy?

spis treści

1. Z czego robi się sos kurkowy?

Sos z kurek przygotowuje się na bazie świeżych grzybów, cebuli oraz śmietany. Przez to jest potrawą dość kaloryczną. W wersji fit śmietanę można zamienić na jogurt naturalny, ale należy uważać, aby nie zważył się podczas gotowania.

Zobacz film: "Sezon na kurki. Oto, co możesz przygotować z nich w kuchni"

Niektórzy przygotowują sos kurkowy na bazie warzywnego bulionu. Częstym dodatkiem jest także marchewka.

2. Kalorie i wartości odżywcze sosu z kurek

Klasyczny sos kurkowy w 100 gramach zawiera:

  • 55 kalorii
  • 1.5 g tłuszczu
  • 8.2 g węglowodanów
  • ok. 2 g białka

Do tych wartości należy dodać kaloryczność pozostałych składników, np. ziemniaków, makaronu, surówek, etc.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2.1. Właściwości kurek

Kurki (pieprznik jadalny) to grzyby o wielu wartościach odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy D, a także fosforu, potasu oraz żelaza. Wykazują działanie bakteriobójcze i chronią przed zatruciami pokarmowymi.

3. Przepis na sos kurkowy

Aby przygotować sos kurkowy, potrzebne będzie:

  • ok. 250-300 g świeżych kurek
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • pół szklanki bulionu
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • opcjonalnie niewielka marchewka

Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju, oliwy lub masła, a następnie zeszklić cebulę. Dodać do niej czosnek oraz kurki i całość podsmażyć przez chwilę. Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Marchewkę (jeśli używamy) można pokroić na drobno lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Kiedy grzyby już zmiękną, a cały sos się poddusi, należy dodać śmietanę oraz przyprawy. Gotować chwilę bez przykrycia, a jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną wody z mąką pszenną.

Sos można przygotować także bez bulionu - wówczas należy grzyby podlać wodą, aby lekko je poddusić.

Sos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurek
Sos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurek (AdobeStock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.