4 z 7Ostrość sosów nie dla wszystkich
Polscy smakosze ponoć dzielą się na tych, którzy uwielbiają smaki łagodne bądź bardzo ostre. Producenci sosów do grilla nie pozostają na ten szczegół obojętni.
Do wyboru mamy ostre paprykowe sosy (z dodatkiem papryczki jalapeño) bądź o smaku meksykańskim z dodatkiem tabasco. Pozostaje pytanie, czy ostre dania są dla nas właściwe?
-To już sprawa indywidualna. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na zgagę bądź mające problemy z układem pokarmowym powinny unikać ostrych dodatków – mówi dr Pogoń.
- Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Zwykła słodka papryka nie jest w ogóle ostra (jednostka 0 w skali Scoville’a), ziarenka pieprzu mają 100–500 SHU, znana papryczka pepperoni ma 100 – 500 SHU, a jalapeño chętnie dodawana do dań, np. do pizzy, ma w skali jednostkę 2 500 – 8 000 - dodaje.
Sprawdź koniecznie: Ostre papryczki przedłużają życie. Nie wierzysz? Przeczytaj sam