5 z 7Tuczące sosy
- Wiele produktów przetworzonych, takich jak: ketchup, sosy do grilla mają w sobie sporą dawkę cukru. To jeszcze nie byłby powód dla alarmu i niepokoju o naszą sylwetkę. Inną kwestią jest zawartość oleju.
- Białe sosy np. czosnkowy, ogórkowy, tatarski bądź tzatziki przygotowywane są na bazie oleju. Tłuszcz dłużej konserwuje produkt. Gdybyśmy sami wykonali powyższe sosy użylibyśmy jogurtu greckiego, kefiru, ewentualnie śmietany. Taki sos najlepiej spożyć w przeciągu dwóch dni.
Kaloryczność sosów na bazie kefiru bądź jogurtu greckiego jest dużo niższa niż z dodatkiem konserwantów. Warto o tym pamiętać, kiedy na naszym talerzu ląduje grillowana karkówka bądź kiełbasa.
Sprawdź koniecznie: Smalec czy olej, który tłuszcz jest zdrowszy?