Sprawca raka trzustki. Polacy pochłaniają 43 kg rocznie

W ostatnich latach w Polsce obserwuje się znaczny wzrost spożycia cukru, co budzi coraz większe obawy specjalistów ds. zdrowia publicznego. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) roczna konsumpcja cukru na jednego mieszkańca wzrosła z 41,6 kg w 2021 roku do 43,2 kg w 2023 roku. Polacy spożywają dwa razy więcej cukru niż wynosi światowa średnia, co grozi nie tylko cukrzycą, ale i rakiem trzustki.

Polacy spożywają coraz więcej cukru. Tak pracujemy na cukrzycę, choroby serca i nowotworyPolacy spożywają coraz więcej cukru. Tak pracujemy na cukrzycę, choroby serca i nowotwory
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zmieniające się nawyki konsumpcyjne

Dane wskazują na dwie wyraźne tendencje. Z jednej strony spadło spożycie nieprzetworzonego cukru stołowego - od 2008 do 2017 roku zmniejszyło się ono o 5,7 kg na osobę.

Z drugiej strony jednak znacznie wzrosła konsumpcja cukru w formie przetworzonej - w słodkich napojach, słodyczach i wypiekach. W ciągu tego samego okresu roczne spożycie cukru w tych produktach wzrosło o 11,8 kg. To oznacza, że choć coraz rzadziej sięgamy po cukier w czystej formie, jest on wszechobecny w naszej diecie.

6 produktów, które pomogą Ci obniżyć poziom cukru we krwi

Konsekwencje nadmiernego spożycia cukru

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Zalicza się do nich m.in.:

  • Otyłość i nadwaga: w Polsce, podobnie jak na całym świecie, rośnie liczba osób z nadwagą i otyłością. Według raportu World Obesity Atlas w 2020 roku 2,6 mld osób na świecie zmagało się z tym problemem, a prognozy na 2035 rok mówią o wzroście tej liczby do 4 mld.

  • Cukrzyca typu 2: w 2023 roku w Polsce zarejestrowano aż 5,5 tys. przypadków hospitalizacji związanych z dużą amputacją kończyny dolnej u pacjentów z cukrzycą. Oznacza to, że co godzinę i 35 minut dokonuje się takiego zabiegu.

  • Choroby sercowo-naczyniowe: badania wykazały, że spożycie ponad 25 proc. kalorii z cukrów prostych trzykrotnie zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Regularne picie dwóch słodzonych napojów dziennie wiąże się z 35-procentowym wzrostem ryzyka tych schorzeń.

  • Nowotwory: cukier jest związany z rozwojem niektórych nowotworów, zwłaszcza raka trzustki.

  • Przyspieszone starzenie się organizmu: cukier przyczynia się do procesu glikacji kolagenu, co prowadzi do szybszego powstawania zmarszczek, a także osłabia strukturę DNA i zaburza wchłanianie białek.

Ukryty cukier w produktach spożywczych

Cukier często kryje się w produktach pod różnymi nazwami, takimi jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, karmel czy sok owocowy. Czytanie etykiet staje się więc kluczowe dla ograniczenia jego spożycia.

WHO rekomenduje, aby spożycie cukrów prostych nie przekraczało 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dalsze ograniczenie do 5 proc. może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Dla przeciętnej osoby dorosłej oznacza to około 25-50 g cukru dziennie, co odpowiada 5-10 łyżeczkom.

Sprawdzaj skład kupowanych produktów i wybieraj te z mniejszą zawartością cukru. Unikaj też słodzonych napojów, zastąp je wodą, herbatą lub kawą bez dodatku cukru.

Nadmierne spożycie cukru jest jednym z największych wyzwań współczesnej diety. Świadome wybory żywieniowe oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania mogą znacząco zmniejszyć ryzyko poważnych chorób w przyszłości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. GUS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka