2 z 7Ketchup
To jeden z najpopularniejszych dodatków do jedzenia na świecie. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie smakuje z frytkami, kurczakiem czy jako dodatek do pizzy. Wszystko to jednak kwestia gustu i smaku, bo są też tacy, którzy odrobinę ketchupu dodają do owoców morza. Nieważne, czy się z nimi zgadzasz czy nie, ale jedno jest pewne – ketchup nie powinien być trzymany w lodówce.
Zwłaszcza, jeśli zaraz masz zamiar polać nim ukochane frytki. Ten dodatek powinien mieć temperaturę pokojową. Zdziwiony? Zwróć uwagę na butelki ketchupu w barach i restauracjach – stoją na stołach i są tam przez cały dzień i noc – nikt nie zabiera ich ze stolików. Dlaczego? Najbardziej szkodliwe bakterie, które mogą rozwinąć się w żywności wymagają obojętnego lub zasadowego pH. Ketchup ze względu na zawartość octu i pomidorów ma kwaśny odczyn, dlatego nie stanowi dobrego środowiska do ich rozwoju.