Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki
1 z 6Wybór sałatki
Nie wszystkie sałatki są zdrowe. Zwłaszcza te jedzone na mieście zawierają dużo dodatkowych składników, które sprawiają, że liczba kalorii znacznie wzrasta. Oto pięć błędów, które często popełniamy przy wyborze sałatki.
Podstawa sałatki to zawsze sałata lodowa Najpopularniejsza w naszym kraju jest właśnie sałata lodowa - wyjątkowo krucha i delikatna. I to chyba największe jej zalety, poza trwałością w przechowywaniu i niską kalorycznością (tylko 15 kcal w 100 g). Owszem zawiera potas i fosfor, ale w porównaniu do innych sałat, pod względem wartości odżywczych jest najmniej cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej, żeby sałatki były różnorodne, dlatego warto zamienić sałatę lodową na roszponkę, endywię, szpinak, jarmuż lub brukselkę. Wymienione składniki dostarczają witamin i minerałów w różnych ilościach, co daje organizmowi większy wachlarz potrzebnych elementów odżywczych.