Trwa ładowanie...

Stek z tuńczyka - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

Stek z tuńczyka to propozycja na błyskawiczny i niskokaloryczny obiad. Plaster tuńczyka można usmażyć na oliwie z oliwek lub upiec w piekarniku w towarzystwie ulubionych warzyw. Ryba ta świetnie smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami, nie wymaga też wielu przypraw, wystarczy odrobina soli, świeżo mielonego pieprzu i soku z cytryny. Stek z tuńczyka to źródło pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu i selenu. Jak zrobić smaczne steki z tuńczyka?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Kalorie i wartości odżywcze tuńczyka

100 gramów świeżego tuńczyka zawiera:

  • wartość energetyczna - 108 kcal,
  • białko - 23,4 g,
  • tłuszcz - 0,9 g,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 - 243 mg,
  • witamina D - 69 IU,
  • tiamina - 0,4 mg,
  • niacyna - 9,8 mg,
  • witamina B6 - 0,9 mg,
  • witamina B12 - 0,5 µg,
  • cholina - 65 mg,
  • wapń - 16 mg,
  • żelazo - 0,7 mg,
  • magnez - 50 mg,
  • fosfor - 191 mg,
  • potas - 444 mg,
  • sód - 37 mg,
  • selen - 36,5 µg.

Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, która dostarcza organizmowi dobrze przyswajalnego białka, a także niezwykle istotne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. Tuńczyk ma wpływ na poziom odporności organizmu, wspiera pracę serca, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

Dodatkowo stanowi źródło witaminy D, która ma wpływ na kondycję kości, nastrój i samopoczucie. Witaminy z grupy B obecne w mięsie z tuńczyka są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspierają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.

Tuńczyk jest też źródłem selenu, magnezu, fosforu i potasu, pierwiastków oddziałujących na stan włosów, skóry i paznokci, poziom energii, pracę mięśni i mózgu, równowagę kwasowo-zasadową oraz procesy starzenia się organizmu.

Stek z tuńczyka (100 gramów) ma zaledwie 132 kalorii, 1 g tłuszczu, 28 gramów białka oraz 9 g węglowodanów. Można usmażyć go na niewielkiej ilości tłuszczu lub upiec w piekarniku w towarzystwie warzyw.

2. Przepis na stek z tuńczyka

Składniki:

  • 200 g tuńczyka,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy stek po dwie minuty z każdej strony.

Zdejmujemy z patelni, polewamy sokiem z cytryny, serwujemy w towarzystwie ugotowanych warzyw i ryżem. Stek z tuńczyka świetnie smakuje również z odrobiną octu balsamicznego lub sosu sojowego.

3. Przepis na pieczony stek z tuńczyka

Składniki:

  • 200 g tuńczyka,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 por,
  • cukinia,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Polewamy go niewielką ilością oliwy i posypujemy solą oraz pieprzem. Tuńczyka układamy na folii aluminiowej i przykrywamy warzywami pokrojonymi w plasterki.

Całość ponownie polewamy odrobiną tłuszczu, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i posypujemy solą. Rybę zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.

Stek po wyjęciu z piekarnika podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Warto pamiętać, by tuńczyka skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz także:

Stek z tuńczyka - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Stek z tuńczyka - kalorie i wartości odżywcze, przepisy (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.