Trwa ładowanie...

Student medycyny przeprowadził eksperyment. W miesiąc zjadł 720 jajek

Avatar placeholder
29.09.2024 09:22
W ciągu miesiąca zjadł 720 jajek. Jak ekstremalna dieta wpłynęła na cholesterol?
W ciągu miesiąca zjadł 720 jajek. Jak ekstremalna dieta wpłynęła na cholesterol? (Getty Images, Facebook)

Jajka to nie tylko smaczny i wszechstronny element diety, są także niezwykle wartościowe i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób jednak ich unika z obawy przed wysokim poziomem cholesterolu, ale czy słusznie?

spis treści

1. Jadł same jajka

Jajka, a zwłaszcza żółtka, przez lata były krytykowane za wysoką zawartość cholesterolu. Ostatnie badania pokazują jednak, że nie mają one szkodliwego wpływu na poziom lipidów we krwi.

Nick Norwitz, student medycyny na Uniwersytecie Harvarda, postanowił obalić popularne przekonania dotyczące wpływu jajek na poziom cholesterolu. W tym celu przeprowadził dość ekstremalny eksperyment.

Student w ciągu miesiąca zjadł 720 jajek, co daje średnio 24 dziennie. Jego celem było zbadanie, czy tak duża ilość cholesterolu zawartego w diecie rzeczywiście podniesie poziom lipidów we krwi, a zwłaszcza LDL, czyli tak zwanego "złego" cholesterolu.

Zobacz film: "Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki"

Swoją przygodę Nick uwiecznił w nagraniu, które zostało opublikowane na YouTubie. Do tej pory wideo obejrzano ponad 230 tys. razy, a wyniki eksperymentu dla wielu osób okażą się zaskoczeniem.

2. Wyniki eksperymentu

Przez pierwsze dwa tygodnie eksperymentu Nick jadł jedynie jajka, później jednak dodał do swojej diety 60 g węglowodanów dziennie, koncentrując się na owocach takich jak banany, jagody i mrożone wiśnie, które spożywał często z masłem makadamia.

Osoby na diecie niskowęglowodanowej często doświadczają wzrostu poziomu LDL, ponieważ organizm spala tłuszcz jako główne źródło energii. Dodanie ich powoduje więc, że organizm zaczyna wykorzystywać je jako źródło energii, co może obniżyć poziom "złego" cholesterolu.

Ku zaskoczeniu wielu internautów i ekspertów, wyniki okazały się zupełnie inne, niż przewidywano. Po miesiącu spożywania jajek poziom LDL we krwi nie wzrósł, a wręcz przeciwnie - spadł o 18 proc.

Nick dodał, że choć dzienne spożycie cholesterolu wzrosło ponad pięciokrotnie ze względu na jajka, jego wyniki badań znacznie się poprawiły. Dieta bogata w jajka może mieć korzystny wpływ na zdrowie.

Przypadek studenta jest zdecydowanie ekstremalny, warto więc ograniczyć się do 2-3 jajek dziennie. Poprawią nie tylko profil lipidowy, ale także dostarczą organizmowi wielu cennych substancji odżywczych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze