Trwa ładowanie...

Jedz zamiast jajek na śniadanie. Redukuje ryzyko zawału i udaru

Avatar placeholder
Milena Górecka 19.12.2023 09:22
Łatwa zamiana śniadania może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Łatwa zamiana śniadania może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu (Getty Images)

Naukowcy odkryli, że dokonanie jednej zamiany składników odżywczych w porze śniadania może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

spis treści

1. Orzechy zamiast jajek

Badanie, w którym dokonano przeglądu korzyści płynących z zamiany produktów pochodzenia zwierzęcego na produkty roślinne, wykazało, że rezygnacja z codziennego spożywania jajka na rzecz 25–28 gramów orzechów, może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania lub śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 17 proc.

Ta prosta zamiana może zmniejszyć również ryzyko cukrzycy o 18 proc., niwelując jednocześnie ryzyko przedwczesnej śmierci o 15 proc. Nie stwierdzono jednak, że należy całkowicie zaprzestać jedzenia jajek — chodzi o to, by spożywać o jedno jajko mniej i w miejsce powstałej luki umieścić na talerzu orzechy. Odkrycia te opublikowano w czasopiśmie medycznym "BMC Medicine".

Zobacz film: "Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia"

2. Orzechy i strączki zamiast mięsa

Tymczasem wyniki badań, którymi podzieliło się Niemieckie Centrum Badań nad Cukrzycą, wykazały, że osoby, które zastąpiły 50 gramów przetworzonego mięsa (czyli mniej więcej jedną kiełbaskę) taką samą ilością roślin strączkowych — np. soczewicy i ciecierzycy — obniżyły ryzyko zachorowania lub śmierci z powodu chorób serca o 23 proc.

Ci, którzy zdecydowali się jeść od 28 do 50 gramów orzechów zamiast przetworzonego mięsa, zdołali to ryzyko zmniejszyć jeszcze bardziej – aż o 27 proc.

3. Najlepsze śniadanie

Choć wiele osób uważa, że śniadanie powinno być spożywane tuż po przebudzeniu, nie zawsze jest to konieczne. Istnieje wiele dowodów na to, że wieczorno-poranny post może być korzystny dla kontroli wagi i lepszego zdrowia metabolicznego.

Jeśli przestaniesz jeść o godzinie 20:00 i śniadanie zjesz dopiero o 12:00 następnego dnia, przeprowadzisz 16-godzinny post. Taki rytm dobowy jest związany z niższym poziomem cukru i insuliny we krwi oraz zdrową utratą wagi.

Najlepsze, pod względem odżywczym, śniadanie to takie, które dostarcza nam odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Białko pomaga w budowie i naprawie tkanek, tłuszcze dostarczają energii, a węglowodany są głównym źródłem paliwa dla naszego mózgu. Warto o tej równowadze pamiętać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze