2 z 7Tłuszcze trans
Tłuszcze trans, sztucznie powstające w wyniku utwardzania olejów roślinnych mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Co więcej, w Polsce nie ma obowiązku umieszczania na etykiecie informacji o ich obecności w produkcie.
Ich spożycie może skutkować otyłością, cukrzycą, depresją, niepłodnością, rozwojem nowotworów i chorobami sercowo-naczyniowymi, jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie, zawał, zator, udar, choroba niedokrwienna, zbyt wysoki cholesterol.
Znajdują się w margarynach i innych produktach tłuszczowych do smarowania pieczywa. Ponadto, występują w smażonym jedzeniu, we frytkach z fast foodów, w słonych paluszkach, chipsach, chrupkach i krakersach. Słodkie ciastka, ciasta, pączki i czekolada również mogą zawierać te niebezpieczne tłuszcze.
Ponadto źródła tłuszczów trans to gotowe produkty w proszku, od sosów i zup począwszy, a skończywszy na śmietance do kawy. Znajdziesz je także w wielu produktach garmażeryjnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?