3 z 7Sód
Nadmiar sodu może prowadzić do stanu hipernatremii. Efekty zbyt dużego spożycia tego pierwiastka to zaburzenia w układzie sercowo-naczyniowym, jak np. nadciśnienie, a także problemy z gospodarką wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Może pojawiać się m.in. uczucie silnego pragnienia, mdłości, uczucie zmęczenia i senność, kołatanie serca, bóle i zawroty głowy.
Przyczyną hipernatremii mogą być zaburzenia hormonalne, ale najczęściej źródłem problemu jest zła dieta: żywność, w której jest zbyt wiele soli, a także spożywanie w ciągu doby zbyt mało płynów.
Podstawą jest umiar w dobowym spożyciu soli, która jest głównym źródłem sodu w diecie. Nie powinno się przekraczać w ciągu dnia zalecanej jednej płaskiej łyżeczki.
W produktach spożywczych zwykle znajduje się już w sposób naturalny pewna ilość soli oraz większa jej dawka dodawana w procesie produkcyjnym. Dodatkowo soląc dla poprawy smaku, powodujemy bardzo duże przekroczenie zalecanej dawki soli.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naukowcy alarmują: picie zbyt dużych ilości wody może być niebezpieczne