Trwa ładowanie...

Syberyjskie złoto. Chroni przed rakiem, wspiera wątrobę i pomaga przy problemach ze stawami

 Karolina Rozmus
21.09.2022 07:13
Z jagód rokitnika można robić konfitury, dżemy, soki i nalewki
Z jagód rokitnika można robić konfitury, dżemy, soki i nalewki (Getty Images)

Rokitnik to roślina, która staje się coraz bardziej popularna w ostatnich latach. Nic dziwnego, jest prawdziwą bombą witaminową, nazywaną także syberyjskim złotem, po którą warto sięgać, gdy zbliża się sezon infekcyjny. Rokitnik pokochają także sercowcy, osoby z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem czy reumatyzmem. To prawdziwy król jesieni.

spis treści

1. Co siedzi w rokitniku?

Rokitnik to prawdziwe superfood
Rokitnik to prawdziwe superfood (Pixabay)

Jest rośliną z rodziny oliwnikowatych i naturalnie występuje na Kaukazie, Syberii, ale także w Europie. W Polsce można go spotkać w miejscowościach nadbałtyckich i w Pieninach.

Rokitnik osiąga wysokość nawet 5-6 metrów, ale najbardziej charakterystyczne są jego owoce – intensywnie pomarańczowe o kwaśnym smaku. Nie bez powodu rokitnik określany jest mianem superfood. W niewielkich owocach kryje się aż 190 substancji bioaktywnych.

Zobacz film: "Rokitnik – zdrowotne właściwości"

Wśród nich znajdują się:

  • 42 lipidy,
  • 36 flawonoidów,
  • 22 kwasy tłuszczowe,
  • 18 aminokwasów,
  • 14 witamin,
  • 11 mikroelementów.

Szacuje się, że rokitnik zawiera dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna, a poza tym jego jagody są źródłem witamin z grupy B, w tym cennej witaminy B12, witaminy A, witaminy E oraz K. Do tego rokitnik kryje w sobie żelazo, mangan, krzem, magnez, cynk, miedź, wapń czy potas.

2. Rokitnik – jakie ma właściwości zdrowotne?

Rokitnik przede wszystkim wspiera odporność, co szczególnie przydatne jest jesienią, ale to nie koniec zalet niezwykłych jagód. "Kto twierdzi, że złoto nie rośnie na drzewach, ten ani razu nie widział rokitnika jesienią" – brzmi rosyjskie porzekadło ludowe. Nic dziwnego, bo rokitnik także obniża ciśnienie krwi, zbija cholesterol i uszczelnia naczynia krwionośne.

Rokitnik również:

  • wspiera wątrobę – owoce rokitnika stymulują wydzielanie żółci i enzymów trawiennych,
  • ma właściwości antynowotworowe,
  • owoce mogą łagodzić ból gardła, a także niwelować suchy kaszel,
  • wywar z jagód i liści rokitnika łagodzi dolegliwości przy podagrze i reumatyzmie,
  • wspiera układ pokarmowy – napar z liści usprawnia pracę jelit,
  • owoce wykazują działanie odkażające i przyspieszające gojenie ran – m.in. w oparzeniach czy odmrożeniach.

3. Nalewka z rokitnika

Z rokitnika można pozyskiwać surowiec kosmetyczny w postaci wyciągów oraz olejku, ale w kuchni z powodzeniem można z niego zrobić sok lub nalewkę. Ta ostatnia będzie idealna na nadchodzące chłodne dni.

Wystarczy przygotować 1 litr spirytusu na 1 kilogram owoców rokitnika. Do tego potrzebne jest także 9 łyżek stołowych cukru.

Przygotowanie:

  • jagody rokitnika zasypać cukrem i dokładnie rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków,
  • przełożyć masę do słoja i przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce, by owoce zaczęły fermentować,
  • ok. 3-4 dni później słój uzupełnić spirytusem, wymieszać z owocami i odstawić ponownie, tym razem na okres co najmniej miesiąca,
  • po tym czasie nalewkę można rozlać do butelek.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze