Syrop z pigwy - właściwości zdrowotne, przepis

Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B. Syrop z pigwy usprawnia pracę układu odpornościowego i stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety. Warto sięgać po niego w okresie zwiększonej zachorowalności. W jaki sposób przyrządzić naturalny, prozdrowotny syrop z pigwy?

Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B.Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Owoce pigwy i ich składniki odżywcze

Owoce pigwy są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Zawierają między innymi:

Owoce pigwy warto wykorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pigwa skutecznie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed infekcjami, wpływa pozytywnie na stan układu oddechowego.

Spośród wszystkich owoców, to właśnie pigwa zawiera najwięcej pektyn. Składniki te skutecznie wiążą cholesterol w jelitach i zapobiegają jego wchłanianiu w organizmie.

Owoce pigwy doskonale nadają się do przyrządzenia przetworów, np. naturalnych soków, dżemów, nalewek czy kompotu. W Polsce niezwykle popularny jest również prozdrowotny syrop z pigwy.

Syrop z pigwy i jego właściwości zdrowotne

Syrop z pigwy zawiera w swoim składzie cenne witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Syrop usprawnia pracę układu immunologicznego i skutecznie chroni organizm przed infekcjami. Oprócz tego, wpływa na poprawę apetytu i działa regenerująco na wątrobę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Syrop z pigwy polecany jest w szczególności osobom, które borykają się ze zgagą, refluksem, nieżytem żołądka, niestrawnością czy uszkodzeniami śluzówki żołądka. Zalecany jest również w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Syrop z owoców pigwy przyspiesza metabolizm, pobudza trawienie, a także obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega uczuciu ciężkości, wzdęciom, nudnościom i wymiotom. Warto wspomnieć również o tym, że produkt przeciwdziała biegunce.

Syrop z pigwy pomoże także przy objawach grypy i przeziębienia. Napój skutecznie eliminuje katar i suchy kaszel.

Zawarte w owocach pigwy antyoksydanty działają pozytywnie na naszą cerę. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Przepis na syrop z pigwy

Syrop z pigwy warto pić w czasie jesienno-zimowym, a także w okresach obniżonej odporności. W sklepach internetowych dostępne są syropy z pigwy, charakteryzują się jednak dużo mniejszą dawką witamin i składników odżywczych, w porównaniu do syropów wykonanych w zaciszu domowym. Oto przepis na naturalny syrop z pigwy.

Składniki potrzebne do przyrządzenia syropu z pigwy:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności dokładnie umyj owoce pigwy. Za pomocą noża przetnij każdy z owoców na cztery kawałki (w taki sam sposób, w jaki kroi się jabłka). Pamiętaj o usunięciu pestek oraz gniazd nasiennych. W kolejnym kroku potnij owoce pigwy na cienkie paski.

Owoce układaj warstwami w słoiku. Każdą z warstw posyp cukrem lub inną substancją słodzącą, np. ksylitolem.

Owoce razem z cukrem ugnieć przy użyciu tłuczka. Dokładnie zakręć słoik i odczekaj kilka godzin. Po tym czasie syrop należy wstawić do lodówki na okres trzech dni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka