Sześć niezwykłych warzyw. Badania potwierdzają, że należą do najzdrowszych
Jedz więcej warzyw, co najmniej 500 g dziennie, najlepiej zielonych, surowych i ekologicznych. Takie zalecenia słyszymy niemal każdego dnia. Okazuje się jednak, że nie wszystkie warzywa są tak samo zdrowe – niektóre to prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych. I potwierdzają to badania!
1. Szpinak
Szpinak, znajduje się na czele zielonych warzyw liściastych, które poprawiają stan mikrobioty jelitowej. W jaki sposób? Badania udowodniły, że jego liście zawierają jeden z cukrów – sulfochinowozę, który karmi dobre bakterie w naszym przewodzie pokarmowym. Do tego są bogactwem kwasu foliowego i żelaza, ale to nie wszystko.
Jedno z badań wykazało, że zielone warzywa liściaste, obfitujące w przeciwutleniacze – luteinę i beta-karoten – mogą zapobiegać niektórym typom nowotworów.
1 szklanka świeżego szpinaku pokrywa w 16 proc. dobowe zapotrzebowanie na witaminę A oraz aż w 120 proc. zapotrzebowanie organizmu na witaminę K.
2. Bataty
Wciąż zbyt rzadko jadane w Polsce, choć na szczęście dostępne na każdym targu i w niemal każdym sklepie. Ich nazwa – słodki ziemniak – może być myląca, bo bataty od ziemniaków różnią się znacząco. Przede wszystkim są nieocenione dla diabetyków i osób, którym zagraża cukrzyca. Przegląd ponad 20 badań wykazał, że bataty świetnie sprawdzają się w regulowaniu poziomu cukru, a także cholesterolu.
Są soczyście pomarańczowe, mają słodki smak i można jeść je nawet na surowo.
Jeden średniej wielkości batat to aż cztery g błonnika, dwa g białka i potężna dawka potasu, manganu oraz witamin z grupy B. Podobnie jak zielone warzywa, batat zawiera beta-karoten.
3. Marchew
Choć batatów nie pokona, to jedna filiżanka marchwi czyli około 130 gramów, wypełnia w niemal 120 proc. zapotrzebowanie na witaminę A. Zwiera też beta-karoten, który nadaje jej pomarańczowy kolor.
To jednak nie wszystko. Jedno z badań z udziałem 57 000 osób wykazało, że spożywanie zaledwie 2-4 marchewek w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego aż o 17 proc. Inne badanie dowiodło, że marchew może także minimalizować ryzyko raka płuc.
4. Czosnek
Od tysięcy lat uważany za roślinę leczniczą wykazuje właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
Zawiera cenny składnik – allicynę, którą badacze wiążą ze zdrowym sercem i zbawiennym wpływem na glikemię.
Jedno z badań, którego uczestnicy przez trzy miesiące przyjmowali codziennie 1600 mg sproszkowanego wyciągu dowiodło, jak ważny dla zdrowia może być czosnek. U badanych odnotowano redukcję tłuszczu trzewnego, spadek ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.
Przegląd ponad 30 badań potwierdził z kolei pozytywny wpływ czosnku na poziom cukru i poprawę parametrów u osób z insulinoopornością.
5. Buraki
Buraki to wciąż niedoceniane warzywa korzeniowe, które poza niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika są też źródłem manganu i kwasu foliowego.
Powinny je jeść osoby dbające o sylwetkę, chcące uregulować poziom cukru we krwi, kobiety w ciąży i młode matki, a także osoby narażone na choroby serca i układu krążenia. Okazuje się bowiem, że burak to źródło azotynów przekształcanych w organizmie w tlenek azotu. Ten z kolei odpowiada za rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Przegląd 11 badań potwierdza, że picie soku z buraka wpływa na obniżenie poziomu ciśnienia tętniczego, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca.
6. Czerwona kapusta
Warzywo kapustne, które swój głęboki kolor zawdzięcza antocyjanom. To kolejne roślinne przeciwutleniacze o bardzo silnym działaniu. Zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, który destrukcyjnie wpływa na ludzkie komórki i blokują namnażanie się komórek rakowych. Ich działanie wzmacnia inny przeciwutleniacz – witamina C. Wystarczy 100 g czerwonej kapusty, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na nią aż w 95 proc. To więcej niż w pomarańczy.
Jest też źródłem potasu, manganu, selenu, magnezu czy żelaza oraz znajduje się na liście warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami – tzw. czystej piętnastce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl