Trwa ładowanie...

Sześć niezwykłych warzyw. Badania potwierdzają, że należą do najzdrowszych

 Karolina Rozmus
31.03.2022 15:09
Sześć niezwykłych warzyw. Badania potwierdzają, że należą do najzdrowszych
Sześć niezwykłych warzyw. Badania potwierdzają, że należą do najzdrowszych (Getty Images)

Jedz więcej warzyw, co najmniej 500 g dziennie, najlepiej zielonych, surowych i ekologicznych. Takie zalecenia słyszymy niemal każdego dnia. Okazuje się jednak, że nie wszystkie warzywa są tak samo zdrowe – niektóre to prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych. I potwierdzają to badania!

spis treści

1. Szpinak

Szpinak, znajduje się na czele zielonych warzyw liściastych, które poprawiają stan mikrobioty jelitowej. W jaki sposób? Badania udowodniły, że jego liście zawierają jeden z cukrów – sulfochinowozę, który karmi dobre bakterie w naszym przewodzie pokarmowym. Do tego są bogactwem kwasu foliowego i żelaza, ale to nie wszystko.

Jedno z badań wykazało, że zielone warzywa liściaste, obfitujące w przeciwutleniacze – luteinę i beta-karoten – mogą zapobiegać niektórym typom nowotworów.

Zobacz film: "3 ważne objawy raka jelita, które najczęściej ignorujemy"

1 szklanka świeżego szpinaku pokrywa w 16 proc. dobowe zapotrzebowanie na witaminę A oraz aż w 120 proc. zapotrzebowanie organizmu na witaminę K.

2. Bataty

Wciąż zbyt rzadko jadane w Polsce, choć na szczęście dostępne na każdym targu i w niemal każdym sklepie. Ich nazwa – słodki ziemniak – może być myląca, bo bataty od ziemniaków różnią się znacząco. Przede wszystkim są nieocenione dla diabetyków i osób, którym zagraża cukrzyca. Przegląd ponad 20 badań wykazał, że bataty świetnie sprawdzają się w regulowaniu poziomu cukru, a także cholesterolu.

Są soczyście pomarańczowe, mają słodki smak i można jeść je nawet na surowo.

Jeden średniej wielkości batat to aż cztery g błonnika, dwa g białka i potężna dawka potasu, manganu oraz witamin z grupy B. Podobnie jak zielone warzywa, batat zawiera beta-karoten.

3. Marchew

Choć batatów nie pokona, to jedna filiżanka marchwi czyli około 130 gramów, wypełnia w niemal 120 proc. zapotrzebowanie na witaminę A. Zwiera też beta-karoten, który nadaje jej pomarańczowy kolor.

To jednak nie wszystko. Jedno z badań z udziałem 57 000 osób wykazało, że spożywanie zaledwie 2-4 marchewek w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego aż o 17 proc. Inne badanie dowiodło, że marchew może także minimalizować ryzyko raka płuc.

4. Czosnek

Od tysięcy lat uważany za roślinę leczniczą wykazuje właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze.

Zawiera cenny składnik – allicynę, którą badacze wiążą ze zdrowym sercem i zbawiennym wpływem na glikemię.

Jedno z badań, którego uczestnicy przez trzy miesiące przyjmowali codziennie 1600 mg sproszkowanego wyciągu dowiodło, jak ważny dla zdrowia może być czosnek. U badanych odnotowano redukcję tłuszczu trzewnego, spadek ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.

Przegląd ponad 30 badań potwierdził z kolei pozytywny wpływ czosnku na poziom cukru i poprawę parametrów u osób z insulinoopornością.

5. Buraki

Buraki to wciąż niedoceniane warzywa korzeniowe, które poza niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika są też źródłem manganu i kwasu foliowego.

Powinny je jeść osoby dbające o sylwetkę, chcące uregulować poziom cukru we krwi, kobiety w ciąży i młode matki, a także osoby narażone na choroby serca i układu krążenia. Okazuje się bowiem, że burak to źródło azotynów przekształcanych w organizmie w tlenek azotu. Ten z kolei odpowiada za rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Przegląd 11 badań potwierdza, że picie soku z buraka wpływa na obniżenie poziomu ciśnienia tętniczego, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca.

6. Czerwona kapusta

Kapusta zawdzięcza swój kolor antocyjanom
Kapusta zawdzięcza swój kolor antocyjanom (Getty Images)

Warzywo kapustne, które swój głęboki kolor zawdzięcza antocyjanom. To kolejne roślinne przeciwutleniacze o bardzo silnym działaniu. Zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, który destrukcyjnie wpływa na ludzkie komórki i blokują namnażanie się komórek rakowych. Ich działanie wzmacnia inny przeciwutleniacz – witamina C. Wystarczy 100 g czerwonej kapusty, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na nią aż w 95 proc. To więcej niż w pomarańczy.

Jest też źródłem potasu, manganu, selenu, magnezu czy żelaza oraz znajduje się na liście warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami – tzw. czystej piętnastce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze