Sztuczne aromaty mogą powodować raka
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeanalizowała wyniki badań nad szkodliwymi substancjami w żywności. Zauważono, że niektóre sztuczne aromaty mogą powodować raka.
1. Szkodliwe sztuczne aromaty w żywności
Sztuczne aromaty w badaniach laboratoryjnych wykazały działanie kancerogenne na zwierzęta. Sprawdzano takie substancje jak: benzofenon, akrylan etylu, eter eugenylometylowy, mircen, pulegon i pirydyna. Ich rakotwórczy wpływ był wyraźny i jednoznaczny w trakcie testów.
Podane dodatki wykorzystuje się w produkcji żywności m.in. o smaku miętowym, cytrynowym, cynamonowym.
Szkodliwe sztuczne aromaty spotykane są w:
- lodach,
- cukierkach,
- wyrobach piekarniczych,
- wyrobach cukierniczych,
- napojach gazowanych,
- napojach niegazowanych,
- gumach do żucia.
Zobacz też: Barwniki i konserwanty
2. Sztuczne aromaty wciaż dozwolone
Agencja Żywności i Leków (FDA) uspokaja jednak, że zwierzęta laboratoryjne otrzymywały proporcjonalnie dużo większe dawki szkodliwych substancji, niż przyjmują ludzie podczas jedzenia.
Jednak wiele firm profilaktycznie rezygnuje ze sztucznych aromatów. Preferowane są naturalne smaki i dodatki do potraw. Sieć restauracji Mc Donald's zrezygnowała ze sztucznych dodatków m.in. w ciastkach jabłkowych i w drobiowych nuggetsach.
Amerykańska grupa Kraft produkująca m.in. soki owocowe Capri Sun czy kawę Maxwell House również poszła w tym kierunku, stawiając na naturalny smak swoich produktów.
Zobacz też: Co powinniśmy wiedzieć o aromatach spożywczych? (WIDEO)
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl