Trwa ładowanie...

Szybko się psują. Jak przedłużyć świeżość truskawek, malin i jagód?

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 29.05.2022 22:48
Ta metoda pozwala zatrzymać rozwój chorobotwórczych grzybów i pleśni
Ta metoda pozwala zatrzymać rozwój chorobotwórczych grzybów i pleśni (Getty Images)

Truskawki, maliny, jagody, a także jeżyny i porzeczki. Co je łączy? Należą do niezwykle zdrowych owoców jagodowych. Niestety są też owocami, które psują się czasami jeszcze zanim trafią do naszej lodówki. Czy da się temu zapobiec? Okazuje się, że jest sposób, by truskawki zachowały swoje walory nawet przez dwa tygodnie po zakupie.

spis treści

1. Owoce jagodowe – źródło witamin i antyoksydantów

Owoce jagodowe to źródło witamin i antyoksydantów
Owoce jagodowe to źródło witamin i antyoksydantów (Pixabay)

Owoce jagodowe, do których należą uwielbiane przez Polaków truskawki, są źródłem roślinnych polifenoli. To bioaktywne związki występujące w roślinach. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza jeden ich rodzaj – antocyjany, które odpowiadają za kolor czerwony, fioletowy czy niebieski. Dzięki nim regularne spożywanie owoców jagodowych chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, niweluje stany zapalne organizmu, zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia. Co więcej, antocyjany wpływają na metabolizm glukozy w tkankach oraz normują poziom cholesterolu.

Zobacz film: "Najzdrowsze i najsmaczniejsze truskawki. Oto, co musisz wiedzieć przy ich wyborze"

Poza tym są źródłem dobroczynnego błonnika pokarmowego i mają wysoką gęstość odżywczą. Oznacza to, że mimo iż są niskokaloryczne, to obfitują w składniki odżywcze. Są źródłem witaminy C, A, C oraz witaminy z grupy B.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bazując na aktualnych wynikach badań, zalecają, by dzienne spożycie owoców jagodowych wynosiło dwie filiżanki.

Nie zawsze jest to łatwe, bo przy okazji owoce te należą do produktów nietrwałych i szybko się psują. Czy jest na to rada?

2. Jak przechowywać owoce jagodowe?

Wiele się mówi na temat prawidłowego transportowania owoców – zakazane są worki foliowe, nie powinno się także doprowadzać do zgniecenia owoców. Po powrocie do domu należy je jak najszybciej schować do lodówki i zjeść w ciągu jednej do dwóch dób.

Ale jest jeden sposób, który może wydłużyć trwałość tych owoców nawet do dwóch tygodni. W dodatku jest bardzo prosty. Pierwszym krokiem jest przyjrzenie się owocom i odrzucenie tych, które mają ślady uszkodzenia lub są zepsute. Następnie trzeba przygotować roztwór wody i octu w proporcjach 3:1.

Mieszankę wlewamy do dużej miski lub garnka i zanurzamy w niej owoce, najlepiej na durszlaku. Po około 30 sekundach, a maksymalnie minucie, owoce wyciągamy i przekładamy na blat wyłożony ręcznikiem papierowym. Delikatnie osuszamy, po czym umieszczamy je w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Jeśli mamy większą ilość owoców, warto je podzielić na mniejsze porcje. Potem wkładamy je do lodówki.

Co ma na celu ta metoda? Ocet, stwarzając kwaśne środowisko, uniemożliwia rozwój szkodliwych patogenów – grzybów oraz pleśni. To one odpowiadają za szybkie psucie się owoców, ale też mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Określane mianem mykotoksyn, mogą powodować ostre i przewlekłe zatrucia u ludzi. Ich działanie określane jest jako kancerogenne (rakotwórcze), immunotoksyczne (negatywnie wpływające na układ odpornościowy), mutagenne (powodujące zmiany w DNA) i teratogenne (wywołujące zmiany u płodu).

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze