Trwa ładowanie...

Tak działa nalewka z truskawek. Warto przygotować ją właśnie teraz

 Aleksandra Zaborowska
Aleksandra Zaborowska 23.05.2024 08:46
Tego przetworu z truskawek jeszcze nie znasz. Jest świetny na jesień i zimę
Tego przetworu z truskawek jeszcze nie znasz. Jest świetny na jesień i zimę (Getty Images)

Sezon na truskawki trwa. Jakie przetwory warto zrobić teraz, dopóki owoce te są dostępne i tanie? Między innymi rozgrzewającą nalewkę bogatą w naturalną witaminę C.

spis treści

1. Nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek to napój szczególnie polecany w jesienno-zimowym okresie przeziębieniowym. Warto więc skorzystać z łatwo dostępnych latem truskawek i wykonać napój już teraz, bo najlepszy wychodzi właśnie ze świeżych, słodkich i dojrzałych owoców.

Do przygotowania nalewki potrzebujemy:

Zobacz film: "Właściwości nalewki z bursztynu"
  • 2 kg dojrzałych słodkich truskawek,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wódki,
  • 0,5 kg cukru.

Aby przygotować nalewkę, truskawki należy przebrać, pozbawić szypułek i przepłukać na sitku, a następnie włożyć do słoja i zasypać cukrem. Tak przygotowane owoce powinny odstać mniej więcej dobę, do czasu, aż puszczą sok. Wtedy należy zalać je alkoholem i odstawić na przynajmniej trzy tygodnie. Na końcowym etapie płyn należy przelać do butelek przez gęste sitko.

Owoce, które pozostaną po przygotowaniu nalewki, można z powodzeniem dodać do deserów - warto jednak pamiętać, że są one mocno nasączone alkoholem, więc pod żadnym pozorem nie powinny być podawane dzieciom czy kobietom w ciąży.

2. Właściwości nalewki z truskawek

Nalewka ta jest napojem wysokoprocentowym, więc oczywiście nie każdy powinien po nią sięgać - na czele z młodzieżą do lat 18, kobietami w ciąży i karmiącymi, a także chorymi na cukrzycę.

Spożywanie nalewki z truskawek może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zapobiegania chorobom serca i układu krążenia. Jednak ze względu na zawartość alkoholu, jej spożycie powinno być umiarkowane i świadome.

Osobom zdrowym nalewka z truskawek może jednak przynieść korzyści takie jak uzupełnienie braków witaminy C, szybkie rozgrzanie w przypadku wychłodzenia i wzmocnienie odporności w sezonie przeziębieniowym. Truskawki są także źródłem pektyn, które wspierają pracę jelit.

Zawarty w truskawkach kwas elagowy (silny przeciwutleniacz) ma działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych, w szczególności w zakresie raka jamy ustnej, gardła i płuc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze