Trwa ładowanie...

Tak narażasz się na raka jelita grubego, żołądka, trzustki. Wystarczy już 5 plasterków

Avatar placeholder
05.07.2023 12:41
Polacy chętnie je spożywają nieświadomi konsekwencji. W ten sposób pracują na nowotwór
Polacy chętnie je spożywają nieświadomi konsekwencji. W ten sposób pracują na nowotwór (Getty Images)

Specjaliści od żywienia i lekarze od długiego czasu przestrzegają, że niezdrowy styl odżywiania może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Szczególnie dotyczy to regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów.

spis treści

1. Szkodliwe związki w przetworzonym mięsie

Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES) wydała oświadczenie, w którym podkreśla, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa może prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób nowotworowych.

Wśród składników tych produktów znajdują się azotyny i azotany, które są odpowiedzialne za powstawanie szkodliwych związków nitrozowych.

- Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśnia Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności, w rozmowie z WP abcZdrowie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ekspertka zwraca również uwagę na fakt, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje o właściwościach kancerogennych. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów takich jak rak jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego.

2. Ogranicz spożycie szkodliwych produktów

ANSES zaleca, aby w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g). W profilaktyce nowotworowej istotne jest nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również wprowadzenie zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce.

Szkodliwe dla naszego zdrowia może być także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane. Ważne jest, aby pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.

Dbając o swoje zdrowie, warto czasem zastąpić potrawy mięsne tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.

Podsumowując, należy zachować ostrożność w stosunku do mięsa, szczególnie przetworzonego. Spożywanie nawet pięciu plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze