Tak narażasz się na raka jelita grubego, żołądka, trzustki. Wystarczy już 5 plasterków
Specjaliści od żywienia i lekarze od długiego czasu przestrzegają, że niezdrowy styl odżywiania może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Szczególnie dotyczy to regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów.
1. Szkodliwe związki w przetworzonym mięsie
Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES) wydała oświadczenie, w którym podkreśla, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa może prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób nowotworowych.
Wśród składników tych produktów znajdują się azotyny i azotany, które są odpowiedzialne za powstawanie szkodliwych związków nitrozowych.
- Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśnia Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności, w rozmowie z WP abcZdrowie.
Ekspertka zwraca również uwagę na fakt, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje o właściwościach kancerogennych. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów takich jak rak jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego.
2. Ogranicz spożycie szkodliwych produktów
ANSES zaleca, aby w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g). W profilaktyce nowotworowej istotne jest nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również wprowadzenie zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce.
Szkodliwe dla naszego zdrowia może być także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane. Ważne jest, aby pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.
Dbając o swoje zdrowie, warto czasem zastąpić potrawy mięsne tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.
Podsumowując, należy zachować ostrożność w stosunku do mięsa, szczególnie przetworzonego. Spożywanie nawet pięciu plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl