Trwa ładowanie...

Taka będzie działać najsilniej. Znacząco zwiększa ochronę wątroby

 Maciej Rugała
13.02.2023 22:23
Kawa chroni wątrobę
Kawa chroni wątrobę (Adobe Stock)

Jedni piją ją dla przyjemności, a drudzy z konieczności. Zaparzona kawa ma charakterystyczny, przyjemny aromat i mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Wspomaga układ nerwowy, poprawia krążenie, a także wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację. Naukowcy z Wielkiej Brytanii odkryli też, że może chronić przed poważną chorobą wątroby.

spis treści

1. Co znajduje się w kawie?

Kawa to palone ziarna kawowca cenione ze względu na swoją dużą zawartość kofeiny. Napar z tych ziaren potrafi pobudzać i niwelować zmęczenie.

Kawa dosłownie powstrzymuje nasz organizm przed odczuwaniem zmęczenia. Dzieje się tak, ponieważ współzawodniczy z adenozyną o przyłączenie się do receptorów odpowiadających za pojawienie się uczucia znużenia.

Na tym jednak nie kończy się lista dobroczynnych właściwości kawy. Zawiera ona antyoksydanty, takie jak kwas chlorogenowy i kawowy, kahweol oraz kawestol, a także wiele innych substancji bioaktywnych i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. To dzięki nim kawa może obniżać ryzyko zachorowania na raka, chronić przed chorobą Alzheimera i Parkinsona, zapobiegać cukrzycy typu drugiego oraz wspomagać odchudzanie. Niedawno zespół naukowy z Southampton udowodnił, że kawa ma wiele dobrego do zdziałania także dla naszej wątroby.

Zobacz film: "5 najgorszych dodatków do kawy"

2. Kawa a ryzyko stłuszczenia wątroby

Zespół naukowy z University of Southampton postanowił przeanalizować dane medyczne 494 585 osób, sprawdzając przez kilkanaście lat ilość wypijanej przez nich kawy i związku tego popularnego nawyku z kondycją wątroby.

Okazało się, że osoby pijące maksymalnie 4 filiżanki kawy dziennie, były o ok. 20 proc. mniej narażone na rozwinięcie niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz przewlekłego zapalenia wątroby. Ryzyko śmierci związane z tymi chorobami wśród amatorów kawy było także o 49 proc. niższe.

Co ciekawe, nawet kawa bezkofeinowa miała korzystny wpływ na badanych, chociaż najsilniej działała tradycyjna, mielona. Zasługę przypisuje się kahweolowi i kawestolowi, które są silnymi antyoksydantami.

- Sądzimy, że to fantastyczna wiadomość, ponieważ powszechnie dostępny produkt, jakim jest kawa, może być częścią profilaktyki przewlekłych chorób wątroby. To szczególnie cenne odkrycie z perspektywy krajów biedniejszych i o słabszym dostępie do opieki zdrowotnej - komentuje dr Oliver Kennedy, główny autor pracy badawczej.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze