Takiego cynamonu nie jedz. "Toksyczna dawka zaczyna się od 5 g dziennie"

Dietetyczka kliniczna zwróciła uwagę na toksyczne właściwości cynamonu. Jaki jest bezpieczny, a jakiego lepiej unikać?

Jak odróżnić cynamon chiński od cejlońskiego?Jak odróżnić cynamon chiński od cejlońskiego?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Niewielu wie o toksyczności cynamonu

Dietetyczka kliniczna Patrycja Cesarz, znana w mediach społecznościowych jako @pelnia_natury, opowiedziała o potencjalnie szkodliwych właściwościach spożywania cynamonu chińskiego.

- Taki cynamon zawiera związek o nazwie kumaryna, który wykazuje właściwości hepatotoksyczne, czyli uszkadzające komórki naszej wątroby - wyjaśnia ekspertka w swoim filmie edukacyjnym na Instagramie. - Toksyczna dawka zaczyna się już od 5 g dziennie - ostrzega.

Czym więc zastąpić tę potencjalnie niebezpieczną przyprawę? Zdaniem dietetyczki, znacznie lepszą alternatywą jest cynamon cejloński.

Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm

- Zawiera on właściwości prozdrowotne, między innymi obniżające poziom glukozy we krwi - powiedziała.

Cynamonowi przypisuje się także pobudzanie trawienia, dlatego regularnie rekomenduje się go jako dodatek do diet redukcyjnych. Jednocześnie, cynamon wykazuje właściwości przeciwbiegunkowe i regulujące nadkwaśność. Ekstrakty z cynamonu stosuje się także zewnętrznie na skórę w celu złagodzenia bólu mięśniowego i nerwobólu. Delikatnie znieczulają i rozgrzewają.

Cejloński cynamon posiada w swoim składzie blisko 80 różnych składników aromatycznych. Badania sugerują jego działanie na obniżenie cholesterolu, a także wysoką zawartość antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników i obniżają potencjał prozapalny.

Jak odróżnić cynamon chiński od cejlońskiego?

- Cynamon cejloński różni się w wyglądzie od chińskiego. Jego kora jest krucha i można ją połamać w rękach - wyjaśnia Patrycja Cesarz w filmie.

Cynamon chiński wyróżnia większa chropowatość. Co więcej, nie zwija się on z obu stron – tak, jak ten z Cejlonu. Kora cynamonu chińskiego może mieć intensywnie brązowy kolor, który jednak szarzeje z czasem.

Ważnym czynnikiem jest także cena: to cynamon chiński jest najtańszą odmianą, dlatego to właśnie ten możemy najczęściej spotkać w supermarketach. Cynamon cejloński ze Sri Lanki jest droższy, ale i bardziej aromatyczny.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka