Trwa ładowanie...

Nasili ból stawów, obrzęki będą nie do zniesienia. Takiej unikaj

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 06.04.2023 11:35
Świąteczne przysmaki zakazane dla wielu chorych z dną moczanową
Świąteczne przysmaki zakazane dla wielu chorych z dną moczanową (Getty Images)

Choć nazywana jest chorobą królów, to w rzeczywistości we współczesnym świecie staje się coraz bardziej powszechna. Na podagrę nie ma jednego skutecznego leku, chorzy muszą pamiętać o przestrzeganiu diety, także w święta. Niektóre z największych świątecznych przysmaków mogą bowiem spowodować zaostrzenie choroby.

spis treści

1. Uwaga na bolesne zapalenie stawów

Szacuje się, że w Polsce z dną moczanową boryka się od 380 do 760 tys. osób, przy czym statystycznie najczęściej chorują mężczyźni w wieku 40-60 lat, kobiety z kolei zazwyczaj chorują po 60. roku życia. Do czynników ryzyka należy także nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2 czy hipercholesterolemia, dlatego też podagra staje się jedną z chorób cywilizacyjnych.

Ból i obrzęk w związku z zapaleniem są spowodowane odkładaniem się kryształków kwasu moczowego wokół stawów. Większość kwasu moczowego pochodzi z puryn wytwarzanych przez nasz organizm, około jedna czwarta – z jedzenia. Problem pojawia się wówczas, gdy nerki nie są w stanie pozbyć się szkodliwej substancji, np. z powodu dziedzicznych zaburzeń metabolizmu, problemów nefrologicznych czy wreszcie wówczas gdy dieta obfituje w puryny. To właśnie dlatego dnę nazywano niegdyś chorobą królów. Dopadała głównie możnowładców, którzy mogli sobie pozwolić na częste jadanie bogatego w puryny mięsa.

Zobacz film: "Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać"
Chorzy na dnę moczanową nawet w święta muszą pilnować diety
Chorzy na dnę moczanową nawet w święta muszą pilnować diety (Pixabay)

Podagra zazwyczaj nie daje objawów, aż do tzw. ataku dny moczanowej. Wówczas pojawia się silny ból i obrzęk wokół zajętego stawu. Dolegliwości mogą się utrzymywać od pięciu do nawet siedmiu dniu.

W leczeniu stosuje się m.in. leki z kategorii NLPZ czy sterydy. Leki mają na celu łagodzenie stanu zapalnego i towarzyszących mu dolegliwości, jednak, by nie dopuścić do podniesienia poziomu kwasu moczowego, kluczowe jest stosowanie diety ubogopurynowej.

2. Święta bez bólu? Na te produkty uważaj

Puryny (inaczej imidazolopirymidyny) to związki chemiczne, które obecne są w DNA i RNA, zatem znajdują się w każdej żywej komórce, zarówno roślinnej, jak i zwierzęcej. U osób zdrowych metabolity tych związków nie powodują żadnych dolegliwości, jednak chorzy na podagrę muszą ograniczać ich podaż z zewnątrz.

Do najbardziej bogatych w puryny produktów należą podroby, w tym grasica cielęca, która może zawierać nawet ponad 1250 mg puryn na 100 g, czy sardynki w puszce i suszone grzyby zawierające niemal 500 mg/100 g. W diecie ubogopurynowej zakazane jest także czerwone mięso i dziczyzna, a nawet tłuste ryby morskie i owoce morza. To jednak niejedyne ograniczenia – chorzy nie powinni spożywać także żywności wysokoprzetworzonej czy tłustej. Dlatego też wiele przysmaków ze świątecznego stołu jest w diecie chorych na podagrę niewskazana.

Chorzy powinni uważać na:

  • białą kiełbasę i świąteczne wędliny – to produkty wysokoprzetworzone, w dodatku na bazie bogatego w puryny czerwonego mięsa,
  • pasztety i przekąski na bazie wędzonych ryb – uwaga na podroby, które stanowią bazę wielu pasztetów, a także przystawki z łososiem, makrelą czy sardynkami,
  • sałatkę jarzynową i jaja w majonezie – chorzy nie powinni przesadzać z ich ilością, ponieważ w diecie ubogopurynowej niewskazane są potrawy tłuste, zwłaszcza te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone,
  • żurek i barszcz biały – należy zachować ostrożność w przypadku zup na tłustym wywarze mięsnym, z dodatkiem kiełbasy czy doprawione dużą ilością tłustej śmietany,
  • sery – zarówno pleśniowe, tłuste twarogi stanowiące bazę sernika, jak i sery żółte to umiarkowane źródło puryn – ok 5 mg/100 g; uwaga jednak na nadmiar, także z uwagi na liczbę kalorii i zawartość tłuszczów nasyconych,
  • napoje – bezwzględnie przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu przez chorych, jednak powinni oni uważać także na kawę, kakao i herbatę, a także słodzone napoje gazowane.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze