Trwa ładowanie...

Król zup na wielkanocnym stole. Dietetyk prześwietla składy sklepowych żurków

 Karolina Rozmus
03.04.2023 07:26
Prześwietlamy składy żurków ze sklepowych półek
Prześwietlamy składy żurków ze sklepowych półek (Getty Images/Arch.prywatne)

Choć powtarza się nam, że wykonanie zakwasu na żurek lub barszcz biały trwa kilka chwil, to wielu z nas po bazę na świąteczną zupę wybierze się do sklepu. Sprawdziliśmy czy warto, analizując składy kilkunastu produktów.

spis treści

1. Krakus. Koncentrat żurku

Krakus. "Koncentrat żurku"
Krakus. "Koncentrat żurku"

- Woda, przeciery warzywne, odtłuszczone mleko i zakwas żytni – wygląda to obiecująco, ale tylko do tego momentu w składzie. Potem mamy sól i tłuszcz wieprzowy, co do których nie ma wątpliwości, że nie powinny być w składzie - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zwraca uwagę, że tłuszcz wieprzowy to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych.

- Głównym mordercą krajów wysokorozwiniętych, w tym naszego, są choroby układu krążenia. A wysoki cholesterol, związany z nimi nierozłącznie, to często skutek nieodpowiedniej diety i niewłaściwych wyborów w sklepie. Drugim mordercą są choroby nowotworowe, a pamiętajmy, że niektóre są dietozależne - wysoki poziom tłuszczów nasyconych w diecie może mieć wpływ kancerogenny - tłumaczy dr Chruścikowska.

Również obecna w produkcie sól znalazła się na celowniku ekspertki.

- Na 100 ml aż 4,7 g soli. Oczywiście to koncentrat, rozrabiamy go z wodą, niemniej to potworne ilości soli, nawet na tle innych gotowców - mówi wprost.

- Ta szklana butelka daje złudne poczucie, że to produkt zdrowszy niż zupy instant w proszku. A wcale nie jest tak dobrze, przy tym zakwas żytni stanowi niespełna trzy procent, to bardzo mało - podsumowuje.

2. Nasze Specjały. Żur na zakwasie, niepasteryzowany

Nasze Specjały. "Żur na zakwasie niepasteryzowany"
Nasze Specjały. "Żur na zakwasie niepasteryzowany"

Żur ma pięć składników, co od razu zwraca uwagę dietetyka.

- To jeden z zaledwie kilku produktów w tym zestawieniu, który ma naprawdę dobry skład. Jest wzorowy – nie ma tu dodanego cukru, soli, konserwantów czy wzmacniaczy smaków i aromatów. Dokładnie tak, jak obiecuje producent - mówi krótko ekspertka.

- Do tego jest w szklanej butelce, to kolejny plus. Niestety tego plastiku w naszej codzienności jest zbyt wiele i to dotyczy nie tylko wód butelkowanych, ale choćby i takich produktów jak żur, który jest kwaśny i może wchodzić w reakcje z niektórymi rodzajami tworzyw sztucznych - dodaje.

3. Matyjaszczyk. Żurek

Matyjaszczyk. "Żurek"
Matyjaszczyk. "Żurek"

- Ma bardzo dobry skład, porównywalny z poprzednim produktem i również możemy po niego śmiało sięgać w święta, by przygotować domową zupę - potwierdza ekspertka.

- Mały minus za plastikową butelkę, jednak nie jest złą alternatywą, śmiało możemy go kupić - dodaje.

4. Kowalewski. Żurek żytni z borowikami, koncentrat

Kowalewski. "Żurek żytni z borowikami, koncentrat"
Kowalewski. "Żurek żytni z borowikami, koncentrat"

- Poza tym, że skład jest analogiczny do barszczu białego tej marki wraz z mankamentem pod postacią soli, to jeszcze mamy tu aromaty. Zakładam, że mają na celu nadać zupie grzybowego zapachu, skoro same borowiki stanowią zaledwie jeden proc. składu - mówi dietetyk, dodając, że podobnie jak sól, są w produkcie zbędne.

- Niestety tak funkcjonujemy, że nasze kubki smakowe są stępione. Jesteśmy tak przebodźcowani różnymi smakami, że potrzebujemy "mocnych wrażeń", żeby poczuć ten smak. Kupujemy wędliny bogate w sól i dodatki oraz wzmacniacze smaku, to samo dotyczy szeregu produktów spożywczych, które zjadamy na co dzień. To sprawia, że próg naszej wrażliwości na smak jest bardzo wysoki - tłumaczy dr Chruścikowska.

5. Winiary. Żurek

Winiary. "Żurek"
Winiary. "Żurek"

- Jest sól, są aromaty, w tym aromat dymu wędzarniczego, a na dokładkę – wędzony tłuszcz wieprzowy. To wyłącznie źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, których w naszej diecie i tak jest za dużo, a które w nadmiarze powodują wzrost cholesterolu - przypomina ekspertka.

- Ostatni kontrowersyjny dodatek to cukier. Jego wcale nie powinno tutaj być i to nie tylko w kontekście osób chorujących na cukrzycę, które muszą uważać na stężenie glukozy we krwi - mówi dr Chruścikowska.

6. Knorr Ulubione Smaki. Żurek na wędzonce

Knorr Ulubione Smaki. "Żurek na wędzonce"
Knorr Ulubione Smaki. "Żurek na wędzonce"

- Oprócz hojnego dodatku wędzonego boczku i wędzonej słoniny mamy tu jeszcze tłuszcz palmowy, czyli aż trzy źródła kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcz palmowy może przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu, zwiększa ryzyko otyłości, może przyczyniać się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego - ocenia dr Chruścikowska.

Dietetyk zwraca uwagę również na obecność mąki żytniej - zaledwie pięć procent, podczas gdy jej miejsce zajmują "zbędne zapychacze i wypełniacze" pod postacią hydrolizowanego białka roślinnego i skrobi, która znajduje się na pierwszym miejscu w składzie.

7. Kucharek. Żurek śląski

Kucharek. "Żurek śląski"
Kucharek. "Żurek śląski"

- Na plus obecność mąki żytniej w składzie, która przeważa – stanowi ponad 55 proc. Jednak na drugim miejscu składu jest już sól, a to oznacza, że ilościowo jej zawartość jest bardzo wysoka. To jest niepokojące - przyznaje ekspertka.

- Mamy tu także glutaminian sodu. W dużych ilościach może powodować niekorzystne objawy: zawroty głowy, osłabienie, palpitacje serca, nadmierną potliwość, nerwowość czy uczucie niepokoju. Zespół tych objawów nazywamy syndromem chińskiej kuchni - tłumaczy dr Chruścikowska.

8. Knorr Ulubione smaki. Żurek

Knorr Ulubione smaki. "Żurek"
Knorr Ulubione smaki. "Żurek"

- Tu są aż trzy wzmacniacze smaku. Inozynian to naturalna substancja nadająca smak umami, podobnie jak glutaminian, ale czy jest potrzebna? To też kolejny produkt, który zawiera dodatek soli – aż 2,1 g na porcję. To bardzo dużo, a nadmiar soli dla osób z nadciśnieniem tętniczym jest zabójczy - mówi dietetyk.

- Zupa kojarzy nam się z czymś dobrym, zdrowym, odżywczym i tak powinno być. Domowy żurek czy barszcz to kilka składników, a gotowce nie mają nic z tym wspólnego, jeśli w ich składzie jest kilkanaście pozycji - dodaje.

9. JemyJemy. Żurek z kiełbasą wieprzową

JemyJemy. "Żurek z kiełbasą wieprzową"
JemyJemy. "Żurek z kiełbasą wieprzową"

- Na pierwszy rzut oka skład przedstawia się obiecująco, choć niepokoi mnie ta słonina wędzona w składzie. Co więcej, wiemy, że kiełbasa stanowi dziesięć proc. produktu, ale nie wiemy, co to za kiełbasa. Zawiera skrobię modyfikowaną i cukier, co sugeruje, że nie jest to produkt z zawartością 100 proc. mięsa - tłumaczy dr Chruścikowska.

- Powiedziałabym, że to taka zupa ''na bogato'', ma sprawiać wrażenie produktu swojskiego. Taki chwyt marketingowy pod tytułem "zupa tradycyjna z wiejskimi specjałami w składzie" - dodaje.

10. Kotwica. Żur z kiełbasą

Kotwica. "Żur z kiełbasą"
Kotwica. "Żur z kiełbasą"

Ekspertka zwraca uwagę na wypełniacze pod postacią hydrolizowanego białka roślinnego i ponownie przypomina o unikaniu kwasów tłuszczowych nasyconych.

- Margaryna nie powinna w ogóle znaleźć się w składzie, podobnie jak ocet spirytusowy. Zamiast naturalnego zakwasu, mamy ocet, którego w diecie raczej należy unikać - mówi.

11. Krakus. Żurek

Krakus. "Żurek"
Krakus. "Żurek"

- Naturalny zakwas żytni stanowi tu zaledwie jeden procent, a do tego w składzie mamy regulatory kwasowości zamiast prawdziwego, pochodzącego z fermentacji bakterii kwasu mlekowego, jest też tłuszcz wieprzowy. To jest podróbka żurku - podkreśla dr Chruścikowska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze