Trwa ładowanie...

Tego jelita ci nie wybaczą. Lekarz: Zwiększa ryzyko raka okrężnicy

 Patrycja Pupiec
31.08.2023 11:34
3 najgorsze pokarmy dla jelit. Gastroenterolog: wiążą się z większym ryzykiem raka
3 najgorsze pokarmy dla jelit. Gastroenterolog: wiążą się z większym ryzykiem raka (Getty Images, Facebook)

Mikrobiom jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a to, co jemy, może pozytywnie wpływać na bakterie w jelitach lub im szkodzić. Gastroenterolog ostrzega, że jedząc niektóre produkty, możemy narażać się na poważne zdrowotne problemy. Oto trzy z nich, które powinniśmy ograniczyć w trosce o zdrowe jelita.

spis treści

1. Wypieki pozbawione błonnika sprzyjają rakowi okrężnicy

Dr Chris Damman jest gastroenterologiem, który na co dzień pracuje na Uniwersytecie Waszyngtońskim w Seattle. Jego zdaniem jednym z najgorszych produktów dla zdrowia jelit są wypieki, takie jak ciastka, babeczki czy pieczywo przygotowane na bazie białej mąki.

Lekarz podkreśla, że produkty te nie zawierają błonnika, który może chronić przed rakiem okrężnicy oraz otyłością.

Badania naukowe opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" w 2021 roku wykazały, że nieodpowiednie karmienie bakterii w jelitach poprzez niezdrową dietę, może zwiększać ryzyko chorób jelita, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Departament Rolnictwa USA wskazuje, że zalecane spożycie błonnika wynosi 14 g na 1000 kalorii pożywienia.

2. Przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego

Drugim produktem, który lekarz zaleca ograniczyć lub całkowicie wykluczyć w swojej diecie jest przetworzone mięso, takie jak bekon, parówki czy wędliny. Specjalista podkreśla, że częste spożycie tego rodzaju mięsa również zwiększa ryzyko raka okrężnicy.

Cancer Research UK przypomina, że substancje, które znajdują się w przetworzonym mięsie, najczęściej dodane lub powstałe podczas jego tworzenia, mogą zwiększać ryzyko np. raka jelita grubego.

Organizacja wyjaśnia, że istnieją dowody naukowe na to, że jedzenia przetworzonego mięsa wpływa na ryzyko raka żołądka i raka trzustki.

3. Słodkości prowadzą do otyłości i cukrzycy

Słodkie napoje - nie tylko gazowane, a także soki oraz niektóre napoje dietetyczne - mogą negatywnie wpływać na zdrowie jelit i je uszkadzać. Ekspert zaznacza, że mogą powodować rozwój niezdrowych bakterii i w efekcie wywoływać biegunkę. Sprzyjają także rakowi okrężnicy, cukrzycy oraz otyłości. Podobnie jest ze słodyczami.

Badanie opublikowane w 2022 roku w "Clinical Gastroenterology and Hepatology" wykazało, że hiperglikemia i nadmierne spożycie cukru zaburzają barierę jelitową, co sprzyja dysbiozie mikroflory.

Dr Damman w trosce o zdrowie i stan swoich jelit, zamiast słodzonych napojów, zaleca zimną wodę oraz herbatę lub kawę bez dodatku cukru, a zamiast słodkości - owoce jagodowe.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze