Trwa ładowanie...

Ten napój zapewnia długowieczność? Pij nawet 5 razy dziennie

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 13.01.2023 14:41
Zielona herbata pozwala "zapanować"  nad naszymi genami
Zielona herbata pozwala "zapanować" nad naszymi genami (Getty Images)

Badania opublikowane w The Journal of the American Medical Association dowodzą, że częste picie tego wywaru ma związek z wyższą aktywnością genu odpowiedzialnego za długie życie i sprawność fizyczną. Zaleca się pić nawet pięć filiżanek tego napoju dziennie.

spis treści

1. "Gen łaskawej starości"

Jeden z genów związanych z długowiecznością to FOXO3A. Jest on czynnikiem transkrypcyjnym, co znaczy, że moduluje aktywność innych genów. Jest odpowiedzialny głównie za zdrowie układu ruchu i kondycję tkanki mięśniowej. Jednak to nie wszystko.

Wyższa ekspresja tego genu występuje zastanawiająco częściej u osób, które żyją dłużej niż 100 lat. Okazuje się, że FOXO3A zawiaduje także takimi procesami jak "wygaszanie" stanu zapalnego, a jego zwiększona aktywność jest korzystna w walce z nowotworami.

Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

Zielona herbata podnosi stopień ekspresji tego genu. Co więcej - napój sam w sobie ma już dużo substancji przeciwzapalnych i antyutleniających. To sprawia, że częste picie tego napoju może korzystnie wpłynąć na długość naszego życia i sprawność.

Badania z 2006 roku opublikowane w JAMA wykazały, że regularne picie zielonej herbaty zmniejszyło o ok. 82 proc. zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.

2. Dobrodziejstwo zielonej herbaty

Zielona herbata znana jest ze swojej zawartości pobudzającej teiny oraz katechin, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Zawierają także wiele przeciwutleniających flawonoidów. Badania wykazały, że zielona herbata spowalnia rozwój procesu nowotworowego. Za sprawą zwiększania ekspresji FOXO3A może obniżać ryzyko wystąpienia raka prostaty, skóry i płuc.

Jednak nie tylko herbata podnosi aktywność "genu długowieczności". Związki podobne możemy znaleźć w:

  • wodorostach morskich,

  • słodkich ziemniakach,

  • kurkumie oraz

  • we wszelkim jedzeniu zawierającym karotenoidy.

Wiele warzyw zawiera także astaksantynę, która ma analogiczne działanie na "aktywowanie" genu warunkującego, że czas upływ czasu na starość będzie dla naszego ciała i umysłu bardziej łasakawy.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze