"Dieta na zmarszczki". Te produkty pomogą zatrzymać starzenie
Dieta seniora powinna obfitować w ważne dla organizmu składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę energii. Spożywanie niektórych produktów żywnościowych potrafi opóźniać naturalne procesy starzenia, a także chronić przed rozwojem niektórych schorzeń wieku podeszłego np. osteoporozy czy demencji. Co jeść, gdy się starzejemy?
1. Jajka
Jajka stanowią doskonałe źródło:
- witaminy A,
- witaminy E,
- witaminy D,
- witaminy K.
- witamin z grupy B.
W ich składzie znaleźć można także sód, wapń, żelazo, magnez, cynk oraz selen. Zawarta w jajkach luiteina wspiera narząd wzroku, neutralizując wolne rodniki, metabolizowane przez siatkówkę oka.
Kolejny ze składników jajek, selen, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. W porównaniu do innych produktów żywnościowych jajka obfitują w największą ilość aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Regularne spożywanie jaj działa pozytywnie na mózg, mięśnie, kości oraz zęby.
2. Cytrusy
Jest jeden bardzo ważny powód, dla którego warto włączyć cytrusy do swojej codziennej diety. Owoce takie jak cytryny, pomarańcze czy limonki pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia demencji.
W cytrusach występuje spora dawka witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
3. Tłuste ryby
Osoby starsze powinny zadbać o odpowiednią dawkę białka oraz kwasów omega-3. Kwasy omega-3 zawarte w łososiu, tuńczyku czy sardynkach, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, wykazują działanie przeciwzapalne oraz utrzymują odpowiednie stężenie cholesterolu we krwi.
Białko wchodzące w skład tłustych ryb stanowi materiał budulcowy kości, zębów, skóry, włosów oraz paznokci.
4. Przyprawy
Osoby chcące zachować dobre samopoczucie i stan zdrowia powinny uwzględnić w swojej codziennej diecie takie przyprawy jak cynamon, kurkuma oraz rozmaryn. Kurkuma, pozyskiwana głównie z kłączy ostryżu długiego, wykazuje szereg właściwości leczniczych. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, przeciwbakteryjnie. Przeciwdziała chorobom wątroby oraz trzustki.
Cynamon jest z kolei przyprawą o silnych właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych, dezynfekujących oraz antyzapalnych. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Rozmaryn chroni przed chorobą niedokrwienną serca, przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, a także zbyt wysokiemu stężeniu cholesterolu we krwi.
5. Fermentowane produkty mleczne
Spożywanie fermentowanych produktów mlecznych takich jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka, przeciwdziała rozwojowi osteoporozy. W składzie produktów mlecznych znajduje się łatwo przyswajalne białko, wapń oraz witaminy z grupy B.
6. Rukiew wodna
Ta bogata w składniki odżywcze roślina jest doskonałym źródłem manganu, wapnia, potasu, witaminy A, witaminy K, witamin z grupy B oraz fosforu. Spożywanie rukwi wodnej hamuje namnażanie wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu schorzeń.
Roślina wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne. Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl